smartphone-tablets-ios6.jpg

Θέλετε να αγοράσετε ένα smartphone ή ένα tablet αλλά γνωρίζετε ελάχιστα για την τεχνολογία τους; Διαβάζετε για πολυπύρηνους επεξεργαστές, διάφορα λειτουργικά συστήματα, οθόνες Multitouch, κάμερες πολλών Megapixels, πολλά άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά και όλα σας φαίνονται ίδια; Επόμενο είναι να μην μπορείτε να συγκρίνετε τα μοντέλα μεταξύ τους και τελικά αναζητείτε με μοναδικά κριτήρια το κόστος και την διαφήμιση μιας συσκευής.

Ευτυχώς υπάρχουν στο Internet αξιολογήσεις μοντέλων από ειδικούς. Όμως είναι πάντα αξιόπιστες; Ποιος απ' όλους έχει δίκιο; Για να μην εξαρτιέστε από τις γνώμες άλλων, σε αυτό το άρθρο θα κάνω μια προσπάθεια να σας ενημερώσω με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο -χωρίς να εμβαθύνω σε πολύπλοκες τεχνικές λεπτομέρειες- για όλα τα βασικά στοιχεία των smartphones και των tablets σήμερα. Επιπλέον θα σας δώσω κάποιες συμβουλές σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία που θα σας βοηθήσουν να κρίνετε για το αν μια συσκευή ταιριάζει ή όχι στις ανάγκες σας.

Λειτουργικά συστήματα
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όχι μόνο ποιο είναι το λειτουργικό σύστημα της συσκευής που θέλετε να αγοράσετε αλλά και κάποια βασικά γνωρίσματά του. Τα λειτουργικά συστήματα που επικρατούν σήμερα στην αγορά των smartphones και των tablets είναι το iOS για συσκευές Apple, καθώς επισης τα Android και τα Windows για συσκευές άλλων κατασκευαστών.

iOS
Τα iPhone και iPad διαθέτουν το λειτουργικό iOS. Η πλέον σύγχρονη έκδοσή του είναι η iOS 6 και την υποστηρίζουν το κραταιό iPhone 3GS και όλα τα μεταγενέστερα μοντέλα iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 καθώς και τα tablets iPad 2, iPad 3 και iPad 4. Ναι μεν αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν το iOS 6.0 αλλά δεν υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες του σε όλα τα μοντέλα. Για παράδειγμα τα iPhone 3GS και iPhone 4 δεν έχουν την ηλεκτρονική βοηθό Siri. Το iOS είναι πράγματι ένα ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό λειτουργικό σύστημα που έχει εμπνεύσει όλα τα άλλα λειτουργικά των smartphones και tablets και συνηθίζεται πολύ εύκολα ακόμα κι από έναν αρχάριο. Επίσης διαθέτει μια τεράστια βάση εφαρμογών, περίπου 700.000, από τις οποίες 275.000 είναι ειδικά σχεδιασμένες για το iPad και άρα είναι καλοφτιαγμένες.  Η λογική χρήση του iOS είναι γενικά πολύ απλή. Διαθέτει μια επιφάνεια εργασίας με την οποία κάνετε οριζόντιο scrolling με το δάχτυλό σας. Η επιφάνεια αυτή γεμίζει με τα εικονίδια των εγκατεστημένων εφαρμογών ενώ η πρόσβαση σε επιπλέον ρυθμίσεις είναι πολύ εύκολη και κατανοητή. Η πλοήγηση στο περιβάλλον του γίνεται αποκλειστικά μέσω της οθόνης αφής και ενός «έξυπνου» κουμπιού που σας μεταφέρει στην αρχική οθόνη.

smartphone-tablets-ios6
Το iOS αποτέλεσε έμπνευση για όλα τα άλλα λειτουργικά των smartphones και tablets.

Αν δεν είχατε ποτέ πριν εμπειρία με το λειτουργικό της Apple μπορεί να σας κακοφανεί η αναγκαστική διαμεσολάβηση της εφαρμογής iTunes για την μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή. Αρνητικό είναι ακόμη το ότι απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού στο AppStore για να μπορέσετε να κατεβάζετε εφαρμογές… ακόμα και τις δωρεάν (Apple ID αποκτάτε δίνοντας στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας). Για το iOS υπάρχουν οι λεγόμενες μέθοδοι “Jailbreaking”  που ξεκλειδώνουν τους περιορισμούς  DRM της Apple και σας επιτρέπουν να κατεβάζετε (παράνομα) εμπορικές εφαρμογές του AppStore χωρίς χρέωση ή ανεπίσημες εφαρμογές τρίτων. Σας προειδοποιώ ωστόσο ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για μια ανεπίσημη και παράνομη πρακτική, το ξεκλείδωμα με Jailbreak μπορεί να δημιουργήσει βλάβη στη συσκευή σας που επιδιορθώνεται μόνο με Master Reset ή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ακύρωση της εγγύησής της από την αντιπροσωπία.

Android
Όλοι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Apple, όπως οι Samsung, LG, HTC, Sony-Ericsson και Motorola, προσφέρουν τα περισσότερα μοντέλα τους με το λειτουργικό Android της Google. H λογική χρήσης του Android είναι σχεδόν ίδια με εκείνη του iOS με την κρίσιμη διαφορά ότι δεν έχει τόσους περιορισμούς δικαιωμάτων DRM. Άρα για παράδειγμα με ένα απλό drag and drop μεταφέρετε τα αρχεία σας από PC (υπενθυμίζω ότι στο iOS απαιτείται η διαμεσολάβηση του iTunes) και μπορείτε να αρχίσετε αμέσως το κατέβασμα εφαρμογών χωρίς να απαιτείται να δημιουργήσετε κάποιον ειδικό λογαριασμό με στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Στο διαδικτυακό μαγαζί Google Play (πρώην Android Market) υπάρχουν πάνω από 700.000 εφαρμογές και ο ρυθμός αύξησής τους είναι μεγαλύτερος από αυτών του AppStore. Η πλέον σύγχρονη έκδοση του Android είναι η 4.2 Jelly Bean και υποστηρίζεται από την καινούργια σειρά Nexus της Google. Προτείνω ανεπιφύλακτα να εξετάσετε όλα τα καινούργια μοντέλα που έχουν λειτουργικό Android 4.2 ή ανώτερο γιατί πραγματικά είναι άψογα σχεδιασμένο και εξασφαλίζει την μελλοντική υποστήριξη πολλών ανερχόμενων τεχνολογιών. Αν σας ενδιαφέρει μια παλαιότερη συσκευή που πωλείται σε καλή τιμή, εξετάστε πρώτα αν αναβαθμίζεται σε Android 4.2. Για παράδειγμα το Samsung Galaxy SIII κυκλοφόρησε με την έκδοση 4.0 παρέχεται από την Samsung η αυτόματη αναβάθμισή του σε 4.1 που είναι αρκετά καλή αλλά δεν είναι η νεότερη (ενδέχεται να προσφερθεί και για 4.2). Από εκεί και πέρα, αν δεν σας περισσεύουν πολλά χρήματα, αγοράστε smartphone και tablet με πολύ παλαιότερη έκδοση Android μόνο αν έχουν ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και επουδενί όχι έκδοση μικρότερη από 2.3.

smartphone-tablets-android-jelly-bean
Η τελευταία έκδοση Android 4.2 Jelly Bean είναι η καλύτερη που έχουμε δει ως τώρα και παρουσιάστηκε με την καινούργια σειρά συσκευών Google Nexus.

Οφείλω ωστόσο να αναφέρω κάποιες ιδιαιτερότητες του Android. Όπως ξέρουμε υπάρχουν στην αγορά μοντέλα Android κυρίως κινέζικης κατασκευής με μέτρια χαρακτηριστικά και πολύ ελκυστική τιμή. Αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν υποστήριξη του Google Play αλλά έχουν ένα δικό τους ιδιωτικό μαγαζάκι πολύ περιορισμένο σε εφαρμογές τις οποίες πρέπει πρώτα να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε τρέχοντας ένα αρχείο .apk. ενώ υπάρχουν διάφορα ανεπίσημα sites που έχουν αντίστοιχες εφαρμογές που δεν ανήκουν στο Google Play. Έτσι λοιπόν αν δεν θέλετε να εμπλακείτε σε μια τέτοια υπόθεση βεβαιωθείτε πρώτα ότι το κινητό που θα αγοράσετε θα υποστηρίζει το Google Play.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ιδιαίτερο γραφικό περιβάλλον χρήσης (GUI) το οποίο διαφέρει από εκείνο που αρχικά έχει σχεδιάσει η Google. Να ξεκαθαρίσω πρώτα πως αυτό δεν είναι κακό γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά όμορφο και προσφέρει περισσότερες λειτουργίες. Το μειονέκτημα είναι ότι όταν η Google προσφέρει μια νέα αναβάθμιση του Android, αυτή καθυστερεί να περάσει στη συσκευή με το διαφορετικό GUI ή μπορεί και να μην γίνει ποτέ η αναβάθμιση, ανάλογα με τις διαθέσεις του κατασκευαστή. Μόνο η σειρά Nexus της Google προσφέρει άμεσες αναβαθμίσεις στο λειτουργικό Android όταν είναι διαθέσιμες.

Τέλος, να αναφέρω κάτι που αφορά ελάχιστους από εσάς και που το γνωρίζουν ήδη οι hackers. Με δική σας ευθύνη μπορείτε να «πειράξετε» μια συσκευή Android με την λεγόμενη διαδικασία Roοting για να αλλάξετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να αξιοποιήσετε διάφορες ενδιαφέρουσες εφαρμογές που δουλεύουν μόνο με Rooting, να μετατρέψετε το περιβάλλον εργασίας όπως θέλετε εσείς κτλ. Ψάξτε στο Google με την φράση «Root apps» για να βρείτε αρκετές από αυτές τις εφαρμογές. Προειδοποιώ ωστόσο ότι το Rooting ενέχει τους ίδιους κινδύνους με την διαδικασία JailBrake του iOS, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην συσκευή και ακύρωση της εγγύησης.

smartphone-tablets-android-windows-phone-8
Το λειτουργικό Windows Phone 8 για smartphones ξεχωρίζει από τα μεγάλα εικονίδια-πλακάκια που μπορούμε να τους αλλάξουμε χρώμα και μέγεθος.

Windows
Η Microsoft προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να γίνει σοβαρός παίκτης στην αγορά των smartphones και tablets χωρίς να έχει καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο έως τώρα. Αντί να διαθέτει ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα για όλες τις συσκευές, όπως σοφά πράττει η Apple, έχει ένα ειδικό λειτουργικό σύστημα για τα smartphones (Windows Phone) και δύο διαφορετικά για τα tablets (Windows 8 και Windows RT).

Τα κινητά με λειτουργικό Windows Phone 7 δεν τα πήγαν και τόσο καλά το περασμένο έτος . Ένας λόγος είναι ότι επειδή η βάση εφαρμογών του Windows Phone εξακολουθεί να είναι φτωχή, όμως κατά την άποψή μου ο κυριότερος λόγος είναι ότι το λειτουργικό δεν είναι το ίδιο εύχρηστο όσο των Android και iOS. Τα φανταχτερά πλακίδια που σκρολάρουν κατακόρυφα και το συνολικό περιβάλλον χρήσης απαιτούν αρκετή προσπάθεια εξοικείωσης. Συνηθίζονται βέβαια και αυτό το ξέρουν όλοι οι ευχαριστημένοι κάτοχοι ενός Windows Phone. Αν και δεν έχουν γίνει σπουδαίες βελτιώσεις, σήμερα σας προτείνω να αγοράσετε ένα καινούργιο κινητό με Windows Phone 8  και όχι ένα παλαιότερο με Windows Phone 7 ή Windows Phone 7.5 εκτός αν επιδέχεται αναβάθμιση στην καινούργια έκδοση.

Για τα tablets η Microsoft προσφέρει καταρχήν την κλασική έκδοση λειτουργικού συστήματος που συναντάμε και στα PC. Τα περυσινά μοντέλα tablets που διέθεταν Windows 7 πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από την αγορά και δικαιολογημένα. Γενικά τα tablets με Windows 7 (που είναι ουσιαστικά σαν υβρίδια Netbook και tablet) είναι βαριά, ογκώδη, θορυβώδη -λόγω του σκληρού δίσκου- και ενεργοβόρα. Γι’ αυτό δεν προτείνω την αγορά ενός tablet με Windows 7 εκτός αν πωλείται…σχεδόν τζάμπα! Τα νεότερα μοντέλα που φορούν τα ολοκαίνουργια Windows 8 είναι πιο ελπιδοφόρα γιατί είναι βασισμένα σε νεότερη αρχιτεκτονική Atom x86 της Intel που τους επιτρέπει να έχουν μικρότερες διαστάσεις, καλύτερες επιδόσεις και αρκετά καλή διάρκεια μπαταρίας.

Τα Windows 8 διαθέτουν ένα ριζικά νέο περιβάλλον το οποίο αντί για Start Button έχει μια κεντρική οθόνη γεμάτη με μεγάλα πλακάκια που αντιπροσωπεύουν εφαρμογές και διάφορες λειτουργίες. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να κάνετε εναλλαγή στην παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας. Και οι δύο τρόποι λειτουργούν με οθόνη αφής ή με ένα ποντίκι, ενώ κάποια μοντέλα δέχονται και αποσπώμενα πληκτρολόγια. Κύριο πλεονέκτημα αυτών των tablets είναι ότι μπορείτε να εκτελέσετε εφαρμογές που έχετε και στον σταθερό υπολογιστή σας που είναι συμβατές με Windows XP, Windows Vista και Windows 7 ενώ μπορείτε να προσθέσετε και εφαρμογές από το νεοσύστατο Windows Store.

Η εναλλακτική έκδοση Windows RT διατίθεται μόνο σε tablets με αρχιτεκτονική ARM, όπως το Samsung Ativ Tab. H βασική διαφορά μεταξύ Windows RT και Windows 8 είναι ότι στα Windows RT τρέχουν μόνο οι εφαρμογές του Windows Store και όχι εφαρμογές παλαιότερων Windows. Αυτό είναι μειονέκτημα, ωστόσο τα tablets με Windows RT και αρχιτεκτονική ARM έχουν πολύ καλύτερη διάρκεια μπαταρίας.

smartphone-tablets-android-windows-8
Στα tablets με Windows 8 μπορούμε να τρέξουμε όλες τις εφαρμογές Windows ενώ σε αυτά που έχουν Windows RT αυτό δεν γίνεται.

BlackBerry OS και άλλα λειτουργικά
Tα προαναφερθέντα λειτουργικά έχουν συντρίψει τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά δεν έχουν αφήσει πολύ χώρο για τα υπόλοιπα, τα οποία αργοπεθαίνουν ή έχουν ήδη σταματήσει να αναπτύσσονται. Πριν δυο χρόνια είδαμε δειλά βήματα από την HP με το Web OS, από την Samsung με το Bada, από την Nokia με το Symbian καθώς και άλλα λειτουργικά που προσπάθησαν να αποκτήσουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας. Κανένα δεν κατάφερε να νικήσει τους "κολοσσούς".

Ηρωική στάση κρατά η εταιρεία RIM με τις συσκευές BlackΒerry η οποία διαθέτει ακόμα ένα μικρό φανατικό κοινό αλλά αναρωτιέμαι για πόσο καιρό ακόμα. Παλιότερα η RIM διακρινόταν για τις υπηρεσίες επαγγελματικού e-mail οι οποίες σήμερα δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία λόγω της επέκτασης των δικτύων 3G και 4G που μας επιτρέπουν να μπαίνουμε στο Internet από οπουδήποτε. Τα tablets BlackBerry είναι ακριβά για αυτά που προσφέρουν ενώ οι εφαρμογές τους είναι πολύ λίγες. Το ίδιο ισχύει και για τα smartphone BlackBerry από τα οποία μόνο εκείνα με το πολύ πρακτικό QWERTY πληκτρολόγιο μπορεί να σας αρέσουν αν συνηθίζετε να στέλνετε αλλεπάλληλα SMS.

Οι οθόνες LCD και οι παραλλαγές τους
Είναι αλήθεια ότι επικρατεί μια σύγχυση όσον αφορά τις ορολογίες των οθονών γιατί ο κάθε κατασκευαστής λανσάρει την πατέντα του με διάφορες ευφάνταστες ονομασίες. Ακούμε για οθόνες AMOLED, SUPER LCD, IPS, PLS, LED-Backlit, Retina Display και τόσες άλλες διαφορετικές οθόνες κι έτσι δυσκολευόμαστε να μάθουμε ποια είναι η καλύτερη. Να διασαφηνίσω λοιπόν πως οι οθόνες αφής όλων των smartphones και tablets είναι LCD (Liquid Crystal Display) με τις ακόλουθες βασικές εκδοχές:

smartphone-tablets-pinakas
Οθόνες για smartphones και tablets χωρισμένες σε κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους.

TFT-LCD
Είναι η πιο απλή μορφή οθόνης που ως τεχνολογία υπάρχει εδώ και μια 15ετία. Η τεχνολογία TFT (Thin-Film-Transistor) εφαρμόζεται πλέον σε κάθε σύγχρονη οθόνη LCD και προσφέρει καλύτερη γωνία θέασης και μικρότερη κατανάλωση από τις πρώτες απλές οθόνες υγρών κρυστάλλων. Στις τεχνικές προδιαγραφές μια οθόνη χαρακτηρίζεται άλλοτε LCD, άλλοτε TFT-LCD ή ακόμα και «σκέτο» TFT. Επόμενο είναι να μπερδεύονται πολλοί και να νομίζουν ότι TFT και LCD είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επαναλαμβάνω λοιπόν. Οι οθόνες TFT-LCD αποτελούν σήμερα την απλούστερη και φθηνότερη εκδοχή οθονών για smartphones και tablets. Η ποιότητά τους κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των pixels τους, δηλαδή την ανάλυσή τους, καθώς και τον αριθμό των διαφορετικών χρωμάτων που μπορούν να απεικονίσουν. Οι πιο φθηνές οθόνες έχουν χρωματικό βάθος 262.144 χρώματα (262Κ ή 18Bit) και οι πιο ακριβές 16.777.216 χρώματα (16M ή 24Bit). Άποψή μου είναι ότι πρέπει να αποφεύγετε οθόνες με μικρό χρωματικό βάθος γιατί η εικόνα που παράγουν είναι πολύ "μουντή".

LED ή LED-Backlit
Όλες οι οθόνες TFT-LCD διαθέτουν στο εσωτερικό τους μικρούς λαμπτήρες φθορισμού που φωτίζουν διαρκώς τα pixels.Αυτοί οι λαμπτήρες είναι συμβατικής τεχνολογίας  CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp). Οι πιο βελτιωμένες οθόνες LED (Light-Emitting-Diode) έχουν πιο αποδοτικούς λαμπτήρες που παράγουν φως με χρώματα και καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι οι οθόνες LED να έχουν μικρότερο πάχος, υψηλή φωτεινότητα, καλύτερη γωνία θέασης και πιο ζωντανά χρώματα ενώ έχουν μικρότερη κατανάλωση από τις συμβατικές TFT-LCD. Τις αναφέρουμε επίσης και ως LED-Backlit χάριν της Apple που εισήγαγε αυτό τον όρο.

 

 

Η ιστορική παρουσίαση του πρώτου iPhone από τον πρωτοπόρο Steve Jobs.

IPS και PLS
Οι οθόνες με IPS panel (In-Plane-Switching) προσφέρουν πολύ ευρεία γωνία θέασης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε ότι απεικονίζει η οθόνη με αρκετή ευκρίνεια ακόμα και όταν την κοιτάμε υπό γωνία 180 μοιρών. Συνήθως το IPS πάνελ το διαθέτουν οι πιο ακριβές LED οθόνες. Άρα μια οθόνη με πάνελ IPS είναι καλύτερη από μια απλή LED-Backlit. Η Samsung έχει αναπτύξει αυτή την τεχνολογία και την έχει πατεντάρει με την ονομασία PLS. Οθόνες που έχουν αυτά τα ειδικά πάνελ και επιπροσθέτως πολύ μεγάλες αναλύσεις και ειδικού τύπου pixels προωθούνται με «υπερθετικές» ονομασίες όπως IPS Plus, True HD IPS, True RGB Real Stripe PLS κτλ.

Super LCD και Nova LCD: Τον περασμένο χρόνο η HTC και η LG λάνσαραν οθόνες με αυτές τις κωδικές ονομασίες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα συνεχίσουν να τις προωθούν έτσι γιατί μάλλον μπέρδεψαν πάρα έλκυσαν τους αγοραστές. Οι Super LCD οθόνες αποτελούν πατέντα της Sony και τις συναντούμε σε αρκετά μοντέλα της HTC. Oυσιαστικά πρόκειται για τροποποιημένες οθόνες TFT-LCD που έχουν μικρότερο πάχος επειδή έχει μειωθεί στο ελάχιστο το κενό αέρος ανάμεσα στα συνδετικά τους μέρη. Εκτός αυτού προσφέρουν γωνία θέασης 160 μοιρών, υψηλό κοντράστ και μικρότερη κατανάλωση από τις απλές TFT-LCD. Κάτι ανάλογο είναι και οι οθόνες Νοva LCD της LG που διαφημίστηκαν για την μεγάλη τους φωτεινότητα και τις 170 μοίρες γωνίες θέασης. Πάντως, είναι γενικά αποδεκτό ότι πρόκειται για οθόνες υποδεέστερες από αυτές που έχουν «καθαρόαιμο» πάνελ IPS.

Mobile Bravia Engine LCD: Σε μια τυπική οθόνηTFT-LCD ή LED-Backlit προσαρμόζονται ειδικά software φίλτρα που βελτιώνουν την ποιότητα της εικόνας. Τις Mobile Bravia Engine LCD τις συναντούμε μόνο σε συσκευές Sony-Ericsson και -ομολογουμένως- οι οθόνες υπερυψηλής ανάλυσης με αυτή την ιδιότητα είναι αρκετά εντυπωσιακές.

smartphone-tablets-android-pixels
Κάθε Pixel απαρτίζεται από 3 βασικά μέρη με χρώματα κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB).
Στα κανονικά pixels κάθε χρώμα έχει το ίδιο μέγεθος ενώ στα Pentile Pixels (Αριστερά) το μέγεθος διαφέρει .
Συνήθως το πράσινο είναι μικρότερο λόγω της ευαισθησίας του ανθρώπινου ματιού στο πράσινο χρώμα.

Retina Display
Όρος μάρκετινγκ της Apple που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την οθόνη του iPhone και του καινούργιου iPad. Είναι ουσιαστικά μια οθόνη LED-Backlit με πάνελ IPS που έχει υπερυψηλή ανάλυση της τάξης των 300ppi.

AMOLED
Οι οθόνες AMOLED (Active-Matrix-Organic-Light-Emitting-Diode) δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό όπως οι TFT-LCD και LED-Backlit επειδή μέσω ειδικής τεχνολογίας κάθε pixel είναι «αυτόφωτο». Όταν πρέπει να απεικονιστεί το μαύρο, απλά το pixel αδρανοποιείται, έτσι δεν παράγεται καθόλου φως. To αποτέλεσμα είναι οι οθόνες AMOLED να αποδίδουν πολύ πιο βαθύ και ρεαλιστικό μαύρο χρώμα, να είναι πολύ λεπτότερες και να έχουν πολύ καλύτερη κατανάλωση. Ωστόσο η κατασκευή τους είναι πολύ δαπανηρή γι’ αυτό τις συναντάμε μόνο σε πολύ ακριβά μοντέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον προτιμούνται από τους κατασκευαστές οι AMOLED οθόνες με "RGB Stripe" Pixels  αντί για "Pentile" Pixels γιατί δείχνουν το λευκό πιο καθαρό και όχι πρασινωπό (Θα παρατηρήσετε ότι τονίζεται αυτό στις προδιαγραφές).

smartphone-tablets-gestures
Στης οθόνες αφής με τεχνολογία Capacitive δίνουμε εντολές κάνοντας κατάλληλες κινήσεις με τα δάχτυλα μας πάνω στην οθόνη (Gestures).
Στο πρώτο iPhone είδαμε τέτοιου είδους οθόνη σε κινητό τηλέφωνο για πρώτη φορά.

Τεχνολογία αφής
Στις οθόνες υγρών κρυστάλλων εφαρμόζεται τεχνολογία αφής που χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Στην ξεπερασμένη τεχνολογία Resistive και στην πιο σύγχρονη Capacitive. Οι οθόνες Resistive δουλεύουν με την πίεση της οθόνης χρησιμοποιώντας ένα πενάκι ή την άκρη ενός δαχτύλου και δεν επιτρέπουν το Multitouch, δηλαδή τις εντολές αφής με δύο δάχτυλα ή παραπάνω. Μόνο οι οθόνες αφής τύπου Capacitive προσφέρουν την πλήρη εμπειρία Multitouch που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο iPhone το 2007. Πλέον αποτελεί πλεονασμό να αναφέρουμε ότι η οθόνη ενός smartphone είναι τύπου Capacitive γιατί τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Επειδή όμως μπορεί να τύχει να βρείτε στην αγορά κάποιες φθηνές συσκευές με οθόνες Resistive σας προτείνω να μην τις προτιμήσετε γιατί θα σας απογοητεύσουν.

Ανάλυση οθόνης και ευκρίνεια
Για να καταλάβετε πόσο καλή ευκρίνεια έχει μια οθόνη δεν πρέπει να δίνετε σημασία μόνο στο πόσο μεγάλη είναι η ανάλυσή της αλλά θα πρέπει να συνυπολογίζετε και τις διαστάσεις της. Συνηθίζεται να μετράμε την ευκρίνεια σε Pixels per Inch (ppi) και σας συνιστώ να δίνετε μεγάλη σημασία σε αυτή τη μέτρηση γιατί η πυκνότητα των pixels καθορίζει σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα της εικόνας. Αν δεν βρίσκετε πληροφορίες για τα ppi προτείνω να χρησιμοποιήσετε αυτό το πολύ πρακτικό site όπου καταχωρίζετε τις διαστάσεις της οθόνης και την ανάλυση και σας εξάγει τον αριθμό ppi. Για να καταλάβετε πως μας χρησιμεύει η μέτρηση ppi δίνω το ακόλουθο παράδειγμα: η οθόνη 4 ιντσών και ανάλυσης 1136×640 (~326 ppi) του iPhone 5  έχει καλύτερη ευκρίνεια από εκείνη του Samsung Galaxy Note II που είναι 5.5 ιντσών και 1280×720 ανάλυσης (~267 ppi). Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, σε οθόνες με ppi πάνω από 250 μόνο ένα γερακίσιο μάτι διακρίνει ατέλειες.

Η επεξεργαστική ισχύς
Περίπου το 95% των smartphones και tablets σήμερα έχουν αρχιτεκτονική που έχει σχεδιαστεί από μια και μόνη εταιρεία, την βρετανική ARM Holdings. H ARM Holdings ξεκίνησε ως Acorn το 1978, επανασυστάθηκε με το ισχύον όνομα το 1990 και έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω της εξέλιξης των φορητών συσκευών και των smartphones. Η αρχιτεκτονική ΑRM (Advanced RISC Machines) προωθεί το SoC (System-on-a-Chip) στο οποίο όλα τα συστήματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως η CPU, η GPU, η μνήμη RAM και όλοι οι ηλεκτρονικοί ελεγκτές είναι τοποθετημένα σε ένα μικροσκοπικό τσιπάκι. To τσιπάκι SoC, που ουσιαστικά είναι σαν ένα motherboard του μικρόκοσμου, έχει το κατάλληλο μέγεθος για να χωράει σε μια φορητή συσκευή και καταναλώνει πολύ λίγο ρεύμα. Αυτά τα τσιπάκια λοιπόν τροφοδοτούν όλες τις σύγχρονες φορητές συσκευές σήμερα ενώ οι Intel και AMD είναι προς το παρόν πολύ πίσω τεχνολογικά για να ανταγωνιστούν την ARM σε αυτόν τον τομέα (αν και φέτος η Intel έχει βελτιώσει αρκετά τους Atom επεξεργαστές της).

Δείτε περισσότερα εδώ…

http://www.gameworld.gr/columns/tech/item/12379-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-smartphones-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-tablets

Facebook Comments