c424b460fe583041c7a0498c6f662aee_xl.jpg

Έρχονται τον Ιούνιο!

Η Intel ήδη έχει ξεκινήσει την μαζική παραγωγή των επεξεργαστών Intel Core τέταρτης γενιάς, οι οποίοι υπόσχονται καλύτερη θερμική συμπεριφορά και έως τρεις φορές υψηλότερες επιδόσεις στα 3D γραφικά.

Θα φέρουν την κωδική ονομασία Haswell και η Intel αναμένεται να τους παρουσιάσει στην έκθεση Computex (Ταϊπέι 4-8 Ιουνίου 2013). Οι επεξεργαστές Haswell έχουν ίδια λιθογραφία 22nm όπως οι IvyBridge αλλά διαθέτουν πολύ πιο προηγμένη αρχιτεκτονική. Η μεγαλύτερη βελτίωσή τους σε σχέση με την προηγούμενη γενιά Ιvy Bridge είναι η σαφώς πιο γρήγορη σειρά ενσωματωμένων τσιπ γραφικών Intel HD 5000 «Iris».

 

Ταχύτατη onboard κάρτα γραφικών
Η Intel ισχυρίζεται ότι η ενσωματωμένη (onboard) κάρτα γραφικών θα είναι έως τρεις φορές γρηγορότερη στα Desktop μοντέλα ενώ θα καταναλώνει λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιστοίχως θα είναι έως και δύο φορές ταχύτερη στην top-end εκδοχή “Iris Pro” για τα Laptop. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Intel συγκρίνει τις επιδόσεις αυτές με την κάρτα γραφικών NVidia GT 650Μ που διαθέτει το Mac Book Air Pro και αρκετά gaming laptops. Φαίνεται ότι η Intel στοχεύει να καλύψει πλήρως ολόκληρη την αγορά υπολογιστών με μία ευρεία σειρά επεξεργαστών, αποσύροντας προοδευτικά τους Atom. Η εν λόγω μικροαρχιτεκτονική Haswell χαμηλής κατανάλωσης είναι ιδανική για την ιδιαίτερη αγορά των Ultrabooks υψηλών επιδόσεων που έως σήμερα χρησιμοποιούν ανεξάρτητες κάρτες γραφικών. Θεωρητικά οι λιγότερο ενεργοβόροι επεξεργαστές Haswell είναι κατάλληλοι και για Tablets με λειτουργικό Windows, όμως ακόμα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την αρχιτεκτονική ARM σε ενεργειακή απόδοση.

Γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε χρόνο η Intel λανσάρει μία βελτιωμένη onboard κάρτα γραφικών που δυστυχώς -έως τώρα- ήταν πάντα ανεπαρκής για 3D gaming. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω πληροφορίες που δίνει η ίδια η Intel, φέτος θα διακρίνουμε μία ουσιαστική διαφορά στις επιδόσεις που σίγουρα θα περιορίσει αισθητά την ανάγκη για ανεξάρτητες κάρτες γραφικών, ειδικά στα laptops, μειώνοντας έτσι και το κόστος αγοράς ενός υπολογιστή.

 

Ενσωματωμένη μνήμη RAM
Μία άλλη πτυχή των νέων επεξεργαστών Haswell που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι η ενσωματωμένη μνήμη RAM (e-DRAM) την οποία θα διαθέτουν τα μοντέλα με την ένδειξη «R» και θα φτάνει τα 128 MB. Αυτή θα βοηθά είτε ως υπερμεγέθης ενδιάμεση μνήμη τύπου Cache (υπενθυμίζουμε ότι συνήθως η μνήμη Cache δεν υπερβαίνει τα 8 MB στους επεξεργαστές) είτε ως ταχύτατη πρόσθετη μνήμη RAM για την CPU ή την GPU. Τέτοιου είδους μνήμη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών αλλά όχι τόσο μεγάλου μεγέθους γιατί είναι αρκετά ακριβή. Για παράδειγμα το επερχόμενο Xbox 720 λέγεται ότι θα έχει μόνο 32ΜΒ eDRAM. Οι επεξεργαστές Haswell με την e-DRAM θα είναι συγκολλημένoι σε ειδική μητρική κάρτα και θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε OEM υπολογιστές που δεν επιδέχονται αλλαγές στο hardware.

 

Πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές αναμένονται σύντομα
Κατά τα άλλα οι επεξεργαστές Intel Haswell θα είναι διπύρηνοι και τετραπύρηνοι με Hyperthreading και μέγιστη συχνότητα 3.9 GHz. Η κατανάλωσή τους θα κυμαίνεται από 15 έως 84 Watt ανάλογα με το μοντέλο (η Ivy Bridge γενιά κυμαίνεται από 17 Watt έως 130 Watt) ενώ γενικά οι επιδόσεις τους αναμένεται να είναι βελτιωμένες κατά περίπου 10-15 % σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά. Σημειωτέον θα χρησιμοποιούν νέο socket LGA 1150 στα Desktops οπότε απαιτείται η αγορά ενός συμβατού motherboard ενώ για τα Laptops θα εγκαθίστανται σε τρία είδη sockets (rPGA946, BGA1168 και BGA1364).

Προς το παρόν πολλές ακόμα τεχνικές πληροφορίες που θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε βασίζονται σε φήμες και διαρρεύσεις που κυκλοφορούν μέσω Internet.  Γι’ αυτό θα καλύψουμε εκτενέστερα το θέμα όταν η Intel ανακοινώσει τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές των νέων της επεξεργαστών.

Πηγή:www.gameworld.gr

Διαβάστε περισσότερα

 

 

Facebook Comments