top-10_8_1.jpg

 

Υπάρχουν πολλές μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο που οι  περισσότεροι ούτε καν που γνωρίζουμε.  Ουσιαστικά πρόκειται για κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την συλλογή πληροφοριών, αλλά και για την εποπτεία και προώθηση διαφόρων θεμάτων. Τι είδους πληροφορίες είναι αυτές; Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι προϊόντα υποκλοπής επικοινωνιών, κατασκοπείας, αλλά και αντίστοιχες συνεργασίες με άλλες αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις 10 ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο.

10. RAW-Ινδία

Ιδρύθηκε  το 1968 με μόνο σκοπό την εξάρθρωση δικτύων υποστήριξης ένοπλων πακιστανικών ομάδων που δρούσαν στην Ινδία. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες εκτείνοντας τις δραστηριότητες της και σε γειτονικές χώρες. Το RAW  έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τις αρχές του Πακιστάν για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της. Οι αρχές κατηγορούσαν χωρίς να έχουν κάποιες αποδείξεις. Έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν η RAW κρυβόταν πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, για τις οποίες κατηγορείτε.

Τα μέσα ενημέρωσης ζητούν περισσότερη διαφάνεια στις δραστηριότητες της RAW.

9. ASIS- Αυστραλία

Ιδρύθηκε το 1952. Η ASIS, η οποία είναι αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών,  είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό. Σκοπός της είναι η προστασία των πολιτικών και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.

8. ΙSI-Πακιστάν

Πρόκειται για την πιο γνωστή υπηρεσία για την προστασία στρατιωτικού κατεστημένου από την εσωτερική αντιπολίτευση στο Πακιστάν. Η ISI έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για διπρόσωπη στάση στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, καταπολεμώντας τη στο εσωτερικό της και ενισχύοντας τη στο εξωτερικό της.

Επίσης έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τη κυβέρνηση της Ινδίας για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στη Βομβάη το 2006, όπου σκοτώθηκαν 187 άνθρωποι. Εκείνη την περίοδο η ISI συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν.

7. BND-Γερμανία

Ιδρύθηκε το 1956. Το BND λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την γερμανική κυβέρνηση. Επικεντρώνεται στις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και στην ηλεκτρονική επιτήρηση των διεθνών επικοινωνιών.

Να σημειώσουμε πως έχει 6.050 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο.

6. DGSE-Γαλλία

Ιδρύθηκε το 1982. Πρόκειται για μια  μυστική υπηρεσία που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας. Το DGSE παρέχει  σημαντικές πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα δίκτυα κατασκοπείας τόσο σε Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 5. ΜSS-Κίνα

Πρόκειται για μια υπηρεσία υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική κατασκοπεία στη Κίνα. Οι δραστηριότητες της εστιάζονται στη βιομηχανική κατασκοπεία, κυρίως στους τομείς των οπλικών συστημάτων και της πληροφορικής. Η κινεζική κατασκοπεία όμως είναι τελείως διαφορετική από τη δυτική. Αντί να βασίζονται σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολύ εκπαιδευμένων κατασκόπων, οι Κινέζοι πράκτορες προτιμούν να συλλέγουν πολύ μικρά κομμάτια πληροφορίας από διάφορες πηγές όπως φοιτητές, επιχειρηματίες και όσους έχουν επαφές με τη δύση. Οι πηγές τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν ότι συνεργάζονται με την MSS. Στη συνέχεια γίνεται σύνθεση των πληροφοριών.

4. ΜΙ6 – Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι μια από τις πιο γνωστές αντιτρομοκρατικές μονάδες στον κόσμο. Κατά καιρούς έχει γίνει στόχος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για τη συνδρομή που παρείχε στη CIA για την απαγωγή και βασανισμό πιθανών υπόπτων. Το ΜΙ6 έχει κατηγορηθεί και από το Κρεμλίνο, για δραστηριότητες σε ρωσικό έδαφος και παρέμβαση στην πολιτική σκηνή.

3. CIA- Hνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Σίγουρα είναι η πιο γνωστή μυστική υπηρεσία και αυτό από τις δεκάδες ταινίες που είχαν ως θέμα το CIA. Πρόκειται για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ. Είναι η κύρια κρατική υπηρεσία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών που μπορεί να αφορούν οποιονδήποτε, οτιδήποτε και οπουδήποτε εκτός της επικράτειας των Η.Π.Α.. Πρόκειται για τη σημαντικότερη υπηρεσία του είδους της στον κόσμο με το μεγαλύτερο υφιστάμενο δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Στόχος της είναι η συλλογή, ανάλυση και αναζήτηση ξένων πληροφοριών βοηθώντας τον Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να λάβουν αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας και όχι μόνο. Η υπηρεσία δημιουργήθηκε το 1947 από τον πρόεδρο Χάρρυ Τρούμαν με την απόφαση Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου. Η CIA είναι μετεξέλιξη της υπηρεσίας OSS (Office of Strategic Services) που έδρασε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

2. ΚBG- Ρωσία

Η σημαντικότερη μυστική υπηρεσία της Ρωσίας. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το KBG χωρίστηκε σε μικρότερες υπηρεσίες με σχετικά μικρές αρμοδιότητες.

Η λειτουργία της KGB αποτυπώνεται στο επίσημο έμβλημα της οργάνωσης: τονίζοντας τόσο την ασπίδα όσο και το σπαθί, η KGB ήταν μια οργάνωση με στρατιωτική ιεραρχία που στόχευε στην παροχή εθνικής ασφάλειας, και στην ασφάλεια του ΚΚΣΕ.

Η KBG μοιάζει πολύ με την μυστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών CIA με πρόσθετα καθήκοντα την αντι-κατασκοπεία και την εθνική ασφάλεια του FBI.

1. Μοssard- Ισραήλ

Ιδρύθηκε το 1951 και έχει χτίσει τη φήμη της πιο αποτελεσματικής και επιθετικής υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο. Μερικές από τις γνωστές της επιχείρησης είναι η απαγωγή του ηγέτη των Ναζί, Αντολφ Αίχμαν, από την Αργεντινή το 1950, οι δολοφονίες μερικών από τους οργανωτές της επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 και η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς με ένα κινητό τηλέφωνο – βόμβα το 1996.

 

 

 

.

 

 

Facebook Comments