Η εταιρία Opera κυκλοφορεί ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης Android με έξυπνες επιλογές διασύνδεσης, που διευκολύνουν τη χρήση της από άλλα browsers για κινητά.

Λέγεται Opera Touch και το interface σχεδιάζεται γύρω από τη χρήση με το ένα χέρι.

 

Όταν το ανοίγετε, η γραμμή διευθύνσεων ανοίγει αμέσως και είναι έτοιμη για να ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε μια διεύθυνση URL ή ένα ερώτημα αναζήτησης. Και όταν βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο, η κύλιση θα αποκαλύψει ένα κουμπί στο κάτω μέρος της σελίδας, το οποίο μπορείτε να πατήσετε για πρόσβαση στις άλλες καρτέλες σας ή για να ξεκινήσετε μια νέα.

 

Αυτό το μόνο είναι μια εύχρηστη προσθήκη: πολλά προγράμματα περιήγησης για κινητά εξακολουθούν να τοποθετούν όλα τα κουμπιά τους στην κορυφή της οθόνης (δηλαδή το Chrome), αναγκάζοντάς σας να προσεγγίσετε ή να επανατοποθετήσετε το χέρι σας μόνο για να αλλάξετε τις καρτέλες. Το να είσαι σε θέση να το κάνεις αυτό με ένα μόνο χέρι είναι σίγουρα μια ευκολία.

Το Opera Touch περιλαμβάνει επίσης μια λειτουργία που σας επιτρέπει να μεταφέρετε ιστοσελίδες από το τηλέφωνό σας στην επιφάνεια εργασίας σας ή το αντίστροφο, εφ ‘όσον χρησιμοποιείτε την Opera και στις δύο πλατφόρμες. Μερικά από αυτά θα συμβούν αυτόματα (θα εμφανιστεί μια επιλογή “συνεχίστε από τον υπολογιστή” όταν ανοίγετε μια νέα καρτέλα στο κινητό), αλλά εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μεταφέρεται ένας ιστότοπος, μπορείτε να το στείλετε χρησιμοποιώντας ένα χαρακτηριστικό, το Flow.

 

“Το Flow δημιουργεί μια ροή ιστοτόπων που έχετε μοιραστεί από μια πλατφόρμα με την άλλη, ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε ξανά για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιείτε το Chrome στην επιφάνεια εργασίας σας από το Opera και η λειτουργία συγχρονισμού καρτέλας λειτουργεί μόνο εάν χρησιμοποιείτε το Opera και στα δύο μέρη. Και δεδομένου ότι το Chrome έχει ήδη μια λειτουργία συγχρονισμού καρτελών – αν και είναι κάπως πιο δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε – δεν υπάρχει κανένας τόνος που θα κερδηθεί. Το Chrome είναι, φαινομενικά, ακόμη και στη διαδικασία της μετακίνησης της μπάρας πλοήγησης προς τα κάτω.

Αυτό ακριβώς κάνει το Opera τώρα, όμως: απελευθερώνει ιδέες από καιρό σε καιρό για το τι θα μπορούσε να είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης. Μερικές φορές είναι καλά, μερικές φορές δεν είναι. Και δεν είναι πραγματικά σαφές ότι έχουν κάνει πραγματικές επιπτώσεις.

 

Για παράδειγμα, το Opera δημοσίευσε ένα πειραματικό πρόγραμμα περιήγησης που ονομάζεται Neon τον περασμένο Ιανουάριο, και όσο μπορώ να πω, δεν έχει ενημερωθεί σε ένα χρόνο. Αλλά ήταν ένα τακτοποιημένο πείραμα.

Και δεδομένου ότι το Opera δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στον χώρο του προγράμματος περιήγησης, η δοκιμή νέων interfaces μοιάζει με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο για να τραβήξετε την προσοχή.

 

Το Opera Touch είναι διαθέσιμο μόνο σε Android αρχικά, ωστόσο υπάρχει μια έκδοση iOS. Επίσης, το Opera σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει την ανάπτυξη του υπάρχοντος προγράμματος περιήγησης για κινητά.

 

Facebook Comments