Εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα ώστε να “φτάσουν” στην επικοινωνία μας.

Το σουπερ-γρήγορο streaming μέσω κινητού έρχεται κατά πάνω μας! Οι πάροχοι δικτύων σε όλο τον κόσμο ήδη προσπαθούν να δοκιμάσουν τα δίκτυα 5G το 2018, ενώ τα πρώτα smartphone smartphone 5G αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 5G θα μας φέρει ευρυζωνικής ισχύος ταχύτητες λήψης μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα υπήρχαν πλέον περίοδοι αιφνιδιασμού για την απομάκρυνση βίντεο ή ιστοσελίδες για να φορτωθούν και να διευκολύνουν τα πράγματα όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που μεταφέρουν πραγματικά τεράστια ποσά δεδομένων πραγματικά γρήγορα. Εάν μπορείτε να πάρετε ένα κινητό σήμα, φυσικά.

 

Αλλά μην αρχίσετε να σκέφτεστε ν’ ανταλλάξετε τη 4G συσκευή σας ακόμα – δεν είναι σαφές ποιοι κατασκευαστές και δίκτυα θα αναβαθμιστούν πρώτα σε 5G ή πόσον καιρό θα πάρει. Εν τω μεταξύ, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σταδιακή αλλαγή σε 5G.

 

Γιατί 5G;

 

Όταν καταφθάσουν, τα δίκτυα 5G θα είναι σε θέση να χειρίζονται περισσότερα δεδομένα και να συνδέουν περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα και να το κάνουν όλα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι συμβαίνει τώρα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία.

Ενώ οι τρέχουσες ταχύτητες λήψης 4G φτάνουν το maximum στα 50 megabits ανά δευτερόλεπτο – και στην πραγματικότητα συνήθως έχουν ταχύτητες πολύ χαμηλότερες από αυτό – έχει αποδειχθεί ότι τα 5G δίκτυα τρέχουν πάνω από 100 φορές αυτή την ταχύτητα.

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι με μια καλή σύνδεση 5G θα μπορούσατε να μεταδώσετε/στείλετε ένα βίντεο 4K απευθείας στο smartphone σας χωρίς καθυστέρηση. Τα δίκτυα 5G μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν πολλές συσκευές ταυτόχρονα, ενώ θα λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες του ασύρματου φάσματος, κάπου μεταξύ 30-300 GHz. Σε αυτά τα κύματα, η μεταφορά δεδομένων λαμβάνει χώρα σε ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες, αν και δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο μακριά όσο στα δίκτυα 4G και τις χαμηλές συχνότητές τους. Τα υψηλής συχνότητας κύματα το βρίσκουν ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια.

Στα υπάρχοντα δίκτυα 4G, οι κεραίες μπορούν να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη και τα εμπόδια δεν αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο. Για να χτιστεί το 5G, οι πάροχοι θα είναι αναγκασμένοι να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους για να έχουν την ίδια κάλυψη.

 

 

 

 

Γιατί είναι πιο γρήγορο από το 4G;

 

Όλα τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ραδιοκύματα, αλλά το 5G είναι ταχύτερο επειδή χρησιμοποιεί κομμάτια του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν από άλλα δίκτυα.

Οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία δέκτη και πομπού επιτρέπουν στα δίκτυα 5G να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά κύματα συχνότητας τα οποία, μέχρι πρόσφατα, ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες τεχνολογίες.

 

Πότε θα βγει στην αγορά;

 

Αυτή τη στιγμή, η Samsung, η LG, η Sony, η HTC και άλλοι 14 κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν ήδη ανακοινώσει ότι συνεργάζονται με τον κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών Qualcomm για να αναδείξουν συσκευές έτοιμες για 5G το 2019 .

Facebook Comments