screen-shot-2011-01-25-at-9.37.17-pm.png

Επικοινωνήσαμε με τους δημιουργούς του "Πες Βρες", ενός ομαδικού παιχνιδιού που κάνει μεγάλη επιτυχία μιας και έχει αγαπηθεί πολύ από τους χρήστες iPhone  και Android. Έχει δημιουργηθεί από τρεις Έλληνες developers, τους Πέτρο Χατζηπαπά, Χάρη Κόκκινο και Αλέξη Αργυρίου! Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, που μπορείτε οπουδήποτε να το παίξετε! Στο παιχνίδι χωρίζεστε σε δύο ομάδες, Α & Β οι οποίες διαγωνίζονται για το πια θα μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς. Το παιχνίδι εμφανίζει στην οθόνη του κινητού σας 10 λέξεις που έχουν να κάνουν με κάποιο συγκεκριμένο θέμα(π.χ μέρη ενος πλοίου ή μουσεία της Αθήνας). Οταν τη συσκευή κρατά η ομάδα Α, η ομάδα Β προσπαθεί να μαντέψει ποιες λέξεις υπάρχουν στη λίστα του πες βρες για να κερδίσει πόντους. Κάθε φορά που η ομάδα Β βρίσκει μια απο τις λέξεις της λίστας, απλά πατώντας πάνω της διαγράφετε απο τη λίστα και οι πόντοι που αξίζει καταμετρώντε αυτόματα. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα Α και ου το καθ’εξής με τους πόντους να καταμετρώνται στο τέλος του κάθε γύρου.

Whos.gr: Από που εμνευστήκατε την ιδέα για τη δημιουργία του παιχνιδιού;

Πες Βρες:Καταρχάς να πουμε ότι είμαστε μια παρέα συμφοιτητών του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πατρών και γνωριζόμαστε πάνω από 5 χρόνια.Ως φοιτητική παρέα λοιπόν παίζαμε πολλα επιτραπέζια.Έτσι όταν αποφασίσαμε πως θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ελληνική εφαρμογή,ένα παιχνίδι παρέας ήταν από τις πιο βασικές μας ιδέες. Άλλωστε ήταν μια κίνηση όχι για να βγάλουμε λεφτά αλλά για να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας. Αποφασισαμε πως θα υλοποιούσαμε το συγκεκριμένο για τον λόγο ότι είναι αρκετά "κολλητικό" αλλά και ότι δεν υπήρχε κάτι ανάλογο ήδη στην ελληνική αγορά εφαρμογών.

Whos.gr:Πως συνεργάζεστε όλοι μαζί καθώς ζείτε σε διαφορετικές χώρες;

Πες Βρες: Η πρώτη υλοποίηση της εφαρμογής ( για iPhone) έγινε πριν από 1,5 χρόνο που βρισκόμασταν όλοι ακόμα στην Πάτρα. Οπότε το δύσκολο μέρος δεν το αντιμετωπίζουμε πλέον τόσο. Τώρα παρότι είμαστε μεταξύ Ελλάδας και Σκωτίας, μπορούμε να συνεργαστούμε επίσης εύκολα χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία.

Whos.gr: Ποιο ήταν το marketing plan πίσω από την απόφαση να χρεώνετε την εφαρμογή στο iOS ενώ στο Android το έχετε τελείως δωρεάν αλλά με διαφημίσεις;

Πες Βρες: Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται κυρίως στον διαφορετικό τρόπο προώθησης από τις ίδιες τις εταιρίες καθώς και στον τρόπο χρήσης τους από το κοινό. Οι χρήστες iOS συσκευών είναι περισσότερο εξοικιωμένοι στην αγορά εφαρμογών σε αντίθεση με τους χρήστες Android κυρίως στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα αγοράς εφαρμογών από το Android Market, γεγονός που ακόμα αντικατοπτρίζεται στην δυσπιστία των χρηστών να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα για την αγορά εφαρμογών. Μάλιστα η ίδια η Google πλέον προσπαθεί να διευρύνει όπως ίσχυε εξαρχής στην Apple, τη φιλοσοφία της αγοράς για περισσότερες εφαρμογές. Θεωρούμε πως όταν και τα δυο κοινά είναι εξοικιωμένα εξίσου πως η πιο λογική επιλογή θα είναι οποιαδήποτε σημαντική προσθήκη νέων καρτών να γίνεται και στις 2 πλατφόρμες με την μορφή in-app Purchase.

Whos.gr: Σκοπεύετε να αναπτύξετε το Πες Βρες!  και σε άλλες πλατφόρμες, όπως Windows Phone, Blackberry OS;

Πες Βρες: Έχοντας εμπειρία και στον τομέα των Windows Phone 7 (Διπλωματική εργασία-εφαρμογή Π. Χατζηπαπά  "Routes") και αντιλαμβανόμενοι την πιθανή άνοδο αυτής της πλατφόρμας μετά και τη συμφωνία με τη NOKIA είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε και εκει. Για blackberry είναι πιο δύσκολο μιας και δε γνωρίζουμε αρκετά αλλά και γιατί σαν πλατφόρμα είναι λιγότερο φιλική προς εφαρμογές διασκέδασης προς το παρων.

Whos.gr: Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ταυτόχρονα δυο διαφορετικές πλατφόρμες όσον αφορά τα updates;

Πες Βρες: Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο από τη στιγμή που η πιο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία,αυτη της ανάπτυξης της εφαρμογής, έχει ήδη γίνει. Απο εκεί και πέρα επειδή το "Πες Βρες!" αποτελεί περισσότερο μια κίνηση που τροφοδοτείται από προσωπική αγάπη και όχι επιχειρηματική δραστηριότητα, προσπαθούμε να είμαστε ανοικτοί και γρήγοροι όσο μπορούμε με τον εκάστωτε προσωπικό μας φόρτο σε πιθανές ανάγκες διόρθωσης και αναβάθμισης.

Whos.gr: Έχετε στα σκαριά την δημιουργία κάποιας άλλης εφαρμογής;

Πες Βρες: Αυτό που σκοπεύουμε άμεσα να κάνουμε, είναι να έχουμε πλήρη υποστήριξη του "Πες Βρες!" σε iPad. Σε ότι έχει να κάνει με νέες εφαρμογές δε βιαζόμαστε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ο αυξημένος φόρτος σπουδών που έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά και το γεγονός πως δεν αρκεί μια καλή ιδέα για να δημιουργήσεις ένα καλό έργο. Χρειάζεται και αρκετή δουλειά και προσπάθεια. Το "Πες Βρες!" βγήκε όταν ήμασταν σίγουροι πως το επίπεδο ποιότητας ήταν πέραν του ικανοποιητικού τόσο για εμάς όσο και για τους πιθανούς χρήστες του.

Whos.gr: Σε πια πλατφόρμα βρήκατε πιο εύκολη την ανάπτυξη της εφαρμογής;

Πες Βρες:Η Αndroid για δύο λόγους. Ο πιο βασικός είναι ότι η έκδοση για Android ήταν με διαφορά 1 χρόνου από εκείνη της έκδοσης για iOS. Οπότε κυρίως είχαμε να κάνουμε με προσαρμογή μιας ήδη υπάρχουσας εφαρμογής σε διαφορετική πλατφόρμα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το iOS έχει πίσω του την C-Objective ενώ το Android την Java. H Java είναι αρκετά πιο εύκολη και απλή από την C-Objective. Ακόμη, το περιβάλλον προγραμματισμού του iOS εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά πιο δύσκολο στη χρήση από την παρούσα του έκδοση.

Whos.gr:Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Πες Βρες: Ευχαριστούμε και εμείς για το ενδιαφέρον!

Επιμέλεια: Eυαγγελία Σιγγέρη

 

Facebook Comments