pirateparty.png

Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Πειρατικό Κόμμα Ελλάδος (PirateParty.gr) , που σύντομα θα ανακοινώσει και την επίσημη ίδρυσή του, ώστε να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη γενικού περιεχομένου και να μας πούνε τα σχέδια τους γύρω από το SOPA/PIPA/ACTA που είναι ένα φλέγον ζήτημα όσον αφορά το διαδύκτιο.

 
Whos.gr:Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε ένα κόμμα πειράτων στην Ελλάδα δεδομένου της οικομικής κατάστασης της χώρας;

PirateParty: Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση της οικονομίας της χώρας με τη δημιουργία του Κόμματος Πειρατών, γιατί οι Πειρατές διεθνώς προϋπήρχαν της κρίσης. Έμμεσες υπάρχουν όμως και πιστεύουμε πως η άμεση δημοκρατία θα βελτιώσει τα οικονομικά της χώρας όπως δείχνουν και έρευνες στο εξωτερικό όπου δαπάνες μειώθηκαν εώς και 12%. Την απόφαση για την δημιουργία του κόμματος την πήρε μία ομάδα ανθρώπων που βρέθηκαν γύρω από το site pirateparty.gr το οποίο προϋπήρχε από τον Απρίλιο του 2009 αλλά είχε μείνει ανενεργό μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
Το Σεπτέμβριο του 2011 συζητήσαμε μεταξύ μας φτιάξαμε το 
forum, μιλήσαμε σε forums, μιλήσαμε από κοντά και βρεθήκαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ είχαμε επαφή και με αντιπροσώπους από άλλες χώρες στο Offenbach της Γερμανίας που έγινε το Συνέδριο των Κομμάτων Πειρατών και σταδιακά διαμορφώθηκε η απόφαση να δημιουργήσουμε το κόμμα.

 

WG:Ποια είναι η γνώμη σας για τα νομοσχέδια SOPA / PIPA & ACTA τα οποία προσπαθούν να φημώσουν το διαδύκτιο.

PP:Το κόμμα είναι κάθετα αντίθετο με οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή κίνηση για την φίμωση του Internet, όπως το SOPA και το ACTA (πρόκειται για εμπορική συμφωνία). Γι' αυτό το λόγο το κόμμα έχει διοργανώνει το Σάββατο 11 του μηνός στις 5 το απόγευμα στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της ACTA τρεις μεγάλες διαμαρτυρίες στην Θεσσαλονίκη στην Αριστοτέλους στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου.Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια με προσχήματα την προστασία του Copyright στην πρώτη περίπτωση (SOPA) και προστασία από αντίγραφα στην δεύτερη περίπτωση (ACTA) καθώς θέλουν να εφαρμόσουν φίλτρα στους ISP που όχι μόνο θα ελέγχουν αν έχουμε αντίγραφα αλλά μέχρι και τα emails μας.

 

WG:Πειρατία παράνομη ή νόμιμη;

PP:Οι νόμοι που έχουμε λένε ότι είναι παράνομη η δημιουργία αντιγράφου, αφού οι νόμοι υπάρχουν και ισχύουν οφείλουμε να τους σεβόμαστε και δεν προτρέπουμε σε κανένα να παρανομήσει. Θέλουμε όμως να κάνουμε μερικούς διαχωρισμούς θέλουμε να νομοθετήσουμε αυτούς τους διαχωρισμούς. Ο πρώτος είναι η εμπορική χρήση ή η μη εμπορική χρήση, υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που όταν πάμε να πιούμε καφέ έρχονται,όχι μόνο ένας αλλά τρεις και τέσσερις, και μας ενοχλούν για να πουλήσουν εμπορικά αντιγραμένα παράνομα CD/DVD, οι όποιοι κάνουν μία εμπορική πράξη και τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτόν τον άνθρωπο και σε ένα 16χρόνο νεαρό ο οποίος έχει ένα mp3 στο κινητό του συναντάει ένα φίλο του και μέσω bluetooth στέλνει στο κινητό του φίλου του ένα mp3. 

Θεωρητικά και οι 2 πράξεις είναι παράνομες , ζητάμε νομοθετικά να διαχωριστούν, η πρώτη πράξη η οποία έχει εμπορικό χαρακτήρα ακουμπάει τον εμπορικό νόμο, η πρώτη πράξη να ελέγχεται η δεύτερη πράξη να μην ελέγχεται. Η πρώτη πράξη να μπορεί να τιμωρηθεί , η δεύτερη πράξη να μην μπορεί να τιμωρηθεί έχουμε περιπτώσεις στην Βουλγαρία όπου μία ομάδα ολόκληρη αστυνομικών των Ειδικών Δυνάμεων μπουκάρισε στο σπίτι ενός 16χρόνου. Τέτοια ακραία φαινόμενα πρέπει να μην υπάρχουν και πρέπει νομοθετικά να μην υπάρχουν αυτά τα ακραία φαινόμενα. Θέλουμε το copyright να αφορά εμπορικές πράξεις, θέλουμε το Copyright να μην αφορά προσωπικές μη κερδοσκοπικές πράξεις.

 

WG:Πότε αναμένεται να βγει η απόφαση από τον Άρειο Πάγο για να γίνεται και με το νόμο Κόμμα;

PP: Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου καταθέτουμε τα χαρτιά μας και φυσιολογικά μέσα σε 7 με 10 ημέρες ο Άρειος Πάγος μας επιστρέφει ένα χαρτί το οποίο μας λέει πως είμαστε νόμιμα Πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα άρα θεωρούμε ότι από τις 20 ή και λίγο πιο μετά στο Φεβρουάριο θα είμαστε αναγνωρισμένο Πολιτικό Κόμμα.

 

WG:Κρίνοντας από τα Δελτία Τύπου του κόμματος βλέπω ένα κόμμα που το ενδιαφέρει αυτό που κάνει και παρακολουθείτε τα δρόμενα, τι γνωμή έχετε όμως και για τα αλλά ζητήμτα της χώρας κυρίως το οικομικό;

PP:Ενδιαφερόμαστε για την οικονομία του τόπου και είμαστε το μόνο πειρατικό κόμμα που έχει άρθρο για την οικονομία . Πιστεύουμε 2 πράγματα το ένα είναι ότι οι αρχές μας μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία μέσα από την άμεση δημοκρατία και την αλλαγή σε ελεύθερο λογισμικό καθώς και από την πλήρη δημόσια διαφάνεια. Άμα υπάρξει διαφάνεια η οικονομία θα βοηθηθεί περίπου κατά 15 δις ευρώ το χρόνο μιλάμε για απόλυτη δημόσια διαφάνεια σε όλους τους τομείς και όχι ψευτοδιαφάνεια που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ένα κράτος που έχει πραγματική δημοκρατία όπως θέλουμε, είναι κράτος που έχει προοπτικές να ευημερήσει ένα κράτος στο οποίο υπάρχουν οι προσωπικές ελευθερίες τότε οι πολίτες μπορούν να δημιουργήσουν να προ οδεύσουν να βελτιώσουν τη θέση τους να βελτιώσουν την κοινωνία. Ένα κράτος το οποίο ισχύει ο πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και έχουμε γρήγορα αποφάσεις και δίκαιες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη, είναι ένα κράτος το οποίο πολύ πιο εύκολα το πρόσωπο θα πάρει μία απόφαση να επενδύσει να κάνει κάτι να δημιουργήσει.

Αν εφαρμοστεί το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα όσο και τα ανοιχτά πρότυπα ενώ ταυτόχρονα το διαδίκτυο παραμείνει ουδέτερο όπως είναι σήμερα τότε μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα καινοτόμες εταιρίες και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των νέων μαζί και τα κρατικά έσοδα.

Αν μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες για λογισμικό ένα συνάλλαγμα που διώχνουμε στο εξωτερικό θα φύγει, τα έσοδα των τοπικών εταιριών υποστήριξη ελεύθερου λογισμικού θα ανέβουν. Αν καταργηθούν τα καρτέλ τότε θα έχουμε μειωμένες τιμές και βελτιωμένη επιχειρηματικότητα. Αν έχουμε απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα θα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, αν έχουμε ελεύθερη την δημόσια πληροφορία τότε θα δημιουργηθούν επιπλέον υπηρεσίες πιθανά ελεύθερες και δωρεάν για τους συμπολίτες μας. Σε μία Ευρώπη που εφαρμόζονται οι αρχές μας για τις πατέντες στα φάρμακα η Ελλάδα θα κερδίζει επιπλέον 5 δις ευρώ το χρόνο άρα ναι μεν δεν έχουμε να σας δώσουμε το μαγικό ραβδάκι με το οποίο θα χτυπήσουμε το οικονομικό πρόβλημα και θα δώσουμε λύση, αλλά οι αρχές μας έχουνε εφαρμογή στην οικονομία. Έχουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα και να θυμίσω όπως πάντα ότι ισχύει η τελευταία παράγραφος από τις αρχές μας η οποία λέει ότι οποιοδήποτε θέμα έχουμε και για το οποίο πρέπει να παρθεί απόφαση μέσα στο Κόμμα παίρνει την απόφαση το σύνολο των μελών του Κόμματος και αν αφορά ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία θέλουμε να πάρει την απόφαση ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία άρα για μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που έχουν οικονομικές συνέπειες η γνώμη μας είναι ότι μερικές αποφάσεις πρέπει να τις πάρουμε όλοι μαζί 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

WG:Που τοποθετείται τον ευατό σας στο κοινοβούλιο (αριστερά, δεξία, κέντρο);

PP:Τόσο στο καταστατικό μας αλλά και στις αρχές μας που ήταν ούτως η άλλως λέμε ότι δεν τοποθετούμαστε ούτε αριστερά ούτε δεξία ούτε στο κέντρο γιατί αυτός είναι ένας ξεπερασμένος άξονας του 20ου αιώνα εμείς ιδρυθήκαμε τον 21ο αιώνα για να λειτουργήσουμε στον 21ο αιώνα. Στον 21ο αιώνα βλέπουμε κάποια κομμάτια της πολιτικής ζωής να θέλουνε να μας κρατήσουν κάτω, και κάποια κομμάτια της πολιτικής ζωής μέσα στα οποία βάζουμε και τους ευατούς μας να θέλουν να πάμε προς τα πάνω είμαστε αυτοί που θέλουν να πάνε προς τα πάνω με το παράδειγμα τους με τις απόψεις τους με τις ιδέες τους με την φρεσκάδα των νέων μελών τους.

 

 WG:Διάβασα πριν λίγες μέρες πως διάφορα Πειρατικά Κόμματα ανά τον κόσμο θα μηνύσουν το FBI, συμμετέχετε σε αυτό το group; http://is.gd/gNrULG

PP:Είναι το πειρατικό Κόμμα της Καταλονίας που έχει πάρει αυτή την προσπάθεια και αφορά την υπόθεση του Megaupload δεν συμμετέχουμε ενεργά σε κάτι τέτοιο γιατί ακόμα δεν έχουμε όσο ανθρώπινο δυναμικό θα θέλαμε για να μοιράσουμε σε όλες τις δραστηριότητες. Παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε γι'αυτές τις δραστηριότητες έχουμε μεταδώσει αυτές τις δραστηριότητες στο Forum όσο και στο Twitter μας ώστε όποιος θέλει μεμονωμένα να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο θέμα δεν κάναμε κάτι παραπάνω όχι γιατί υπάρχει οποιαδήποτε ιδεολογική διαφορά αλλά επειδή είμαστε ακόμα αρκετά απασχολημένοι τόσο με το θέμα της ίδρυσης όσο και με το θέμα της ACTA και των αντιδράσεων ενάντια στην ACTA.

 

 WG:Ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει τι είναι Πειρατία και ας το κάνει πως το αντιλαμβάνεστε εσείς αυτό; (Sites όπως το gamato.info και άλλα που είναι γνωστά στον ευρύτερο χώρο της πειρατίας έχουν πάρα πολύ κόσμο που κατεβάζει χωρίς να γνωρίζει τι κάνει εκείνη την στιγμή)

PP:Είναι ακόμα μία ένδειξη ότι η βιομηχανία του Copyright έχει ξεφύγει εντελώς στην προσπάθειά της υπερασπιστεί ένα παλιό μοντέλο διανομής το οποίο πλέον δεν λειτουργεί. Η άποψη μας είναι ότι όταν επιβεβαιωμένα 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους αρχεία καθημερινά ανταλλάσσουν μεταξύ τους πολιτισμό και γνώση, δεν κάνουν λάθος ένας στους τρεις Ευρωπαίους ή λίγο περισσότεροι αυτό που είναι λάθος είναι η νομοθεσία μας. Αυτό που πρέπει να αλλάξει λοιπόν είναι η νομοθεσία μας ώστε το Copyright να αφορά μόνο το εμπορικό κομμάτι και όχι το ιδιωτικό κομμάτι θα λύσει πάρα πολλά από προβλήματα μας ταυτόχρονα αυτό που πρέπει να προσέξει η βιομηχανίας της ψυχαγωγίας είναι το μοντέλο διανομής της. Όλοι λένε ότι έχει ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διανομής το οποίο πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν εξεραιτικά παραδείγματα online του 21ου αιώνα, ανθρώπων που κάνανε περιουσίες μέσα από διαφορετικά μοντέλα διανομής από αυτό το αρχαίο μοντέλο στο οποίο επιμένει η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, ένα μοντέλο που μπορεί ίσως να είχε κάποια θέση το καιρό του βινυλίου, αλλά δεν έχει καμία θέση το καιρό του mp3. Το γεγονός λοιπόν ότι μπορεί κάνοντας μια καθημερινή πράξη όπως αυτή που είπαμε νωρίτερα να ανταλλάσσουμε από κινητό σε κινητό ένα αρχείο mp3 να κάνουμε κάτι το οποίο θεωρητικά είναι παράνομο αλλά αυτό να το κάνουμε πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων σημαίνει ότι ο νόμος είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει και όχι ότι οι άνθρωποι είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να προσαρμόζουμε την νομοθεσία στην κοινωνία και όχι την κοινωνία στην νομοθεσία όταν μιλάμε για τόσο μεγάλης έκτασης ζητήματα.

 

WG:Τα αντίστοιχα κόμματα στο εξωτερικό έχουν πολλούς υποστηρικτές, αναμένεται κάτι τέτοιο να γίνει και στην Ελλάδα;

PP:Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε 450 μέλη και γύρω στους 1500 Followers στο Twitter και στο Forum , αν σκεφτείτε πως το κόμμα Πειρατών της Γερμανίας παίρνει 7 με 9% στις διάφορες δημοσκοπήσεις με τα 20.000 μέλη του εμείς έχουμε για πρώτο στόχο περίπου να δεκαπλασιάσουμε το σημερινό μας νούμερο να φτάσουμε στα 2.000 μέλη ένα στόχο που ελπίζουμε να πετύχουμε μέσα στο 2012 οπότε και θα μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία συνολικά σε όλη την Ελλάδα. Στα πολύ θετικά μας καταχωρούμε πρώτο ότι τα πρώτα 450 μέλη βρίσκονται σε 46 διαφορετικούς Νομούς σε όλη την Ελλάδα. Θα ήτανε πολύ σημαντικό για μας αν καταφέρναμε σε 2,5 χρόνια να έχουμε πείσει το ποσοστό τον Ελλήνων που απαιτείται ώστε να δώσουν έναν Ευρωβουλευτή των Πειρατών από την Ελλάδα

 

Facebook Comments