Μοιάζει με ψάρι, κινείται σαν ψάρι, αλλά σίγουρα δεν είναι ψάρι, είναι ένα ρομπότ. Το όνομά του είναι SoFi (soft robotic fish) και σύμφωνα με τους δημιουργούς του στο MIT και στο εργαστήριο AI CSAIL, είναι το πιο ευπροσάρμοστο bot αυτού του είδους μέχρι στιγμής.

Με τις ενσωματωμένες κάμερες, οι επιστήμονες θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το SoFi για να πλησιάσουν τους “κατοίκους” του ωκεανού χωρίς να τους τρομάξουν – ελπίζοντας να μας δώσουν μεγαλύτερη και πιο διορατική εικόνα για τις ζωές των υπό παρακολούθηση υποβρυχίων πλασμάτων.

 

Το SoFi δεν είναι το πρώτο ψάρι – ρομπότ που προορίζεται για επιστημονική χρήση, αλλά συνδυάζει διάφορες καινοτομίες που του προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα.

 

Το περίβλημα του είναι χυτευμένο και από τρισδιάστατα πλαστικά, που σημαίνει ότι είναι φτηνό και γρήγορο να κατασκευαστεί. Έχει μια ενσωματωμένη δεξαμενή πλευστότητας γεμάτη πεπιεσμένο αέρα που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμόσει το βάθος της και να παραμείνει σε συγκεκριμένα σημεία στη στήλη του νερού.

 

 

Έχει επίσης ένα προσαρμοσμένο σύστημα ελέγχου, το οποίο χρησιμοποιεί κωδικοποιημένες εκρήξεις ήχου για τη μετάδοση εντολών από έναν άνθρωπο χειριστή. Το SoFi μπορεί να κολυμπήσει ημιαυτόνομα, ενώ θα συνεχίσει να πηγαίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση χωρίς επίβλεψη, αλλά ένας χειριστής μπορεί να τον οδηγήσει αριστερά ή δεξιά, πάνω και κάτω, χρησιμοποιώντας έναν τροποποιημένο ελεγκτή SNES.

 

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το σύστημα πρόωσης της SoFi. Αυτός είναι ένας ισχυρός υδραυλικός ενεργοποιητής που αντλεί νερό μέσα και έξω από ένα ζεύγος εσωτερικών θαλάμων, μετακινώντας το πτερύγιο ουράς πίσω και πίσω. Όχι μόνο είναι πιο αθόρυβο από τη χρήση προωστήρων, όπως κάνει ένα υποβρύχιο, αλλά είναι επίσης λιγότερο επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν αιχμηρά κινούμενα κομμάτια και καλύτερη καμουφλάζ. Μια υδραυλική ουρά είναι ήσυχη και μοιάζει πολύ με την πραγματική.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics που περιγράφει το SoFi, το αποτέλεσμα είναι ένα ψάρι ρομπότ που μοιάζει, απαρατήρητο, ανάμεσα στα υποβρύχια πλήθη.

 

Αυτό το είδος σχεδιασμού ρομπότ – που μιμείται το σχήμα και τις κινήσεις πραγματικών ζώων – είναι γνωστό ως βιομιμητική.

 

 

Facebook Comments