48405289.jpg

Μια νέα τεχνολογία που έχει στόχο την αύξηση της χωρητικότητας του Διαδικτύου, ενδεχομένως και κατά τάξη μεγέθους, ανέπτυξε μια διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία μετείχαν και Ελληνες ερευνητές, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο νέα δεδομένα για το Διαδίκτυο του μέλλοντος.

Η νέα τεχνολογία/αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έργου «PURSUIT», το οποίο έλαβε το βραβείο «Future Internet Award» ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το μελλοντικό Ίντερνετ στο 10ο Συνέδριο «Future Internet Assembly». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, σε συνεργασία με την ιρλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Από πλευράς Ελλάδας, στο «PURSUIT», που βραβεύτηκε «για την εξαιρετική συμβολή του στον επαναπροσδιορισμένο της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής του δικτύου» μετείχε το εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, τo οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνητή του ΙΠΤΗΛ Λέανδρο Τασιούλα.

 «Η νέα τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πληροφορία στο Ιντερνετ. Δηλαδή, δεν τη βλέπουμε απλά ως ποσότητες bits, αλλά ως περιεχόμενο, το οποίο αξιολογούμε από πού μπορούμε να το πάρουμε, ασχέτως της θέσης στην οποία βρίσκεται. Π.χ., αν τυχαίνει η πληροφορία που θέλουμε να αναζητήσουμε στο Ιντερνετ να βρίσκεται ήδη σε κάποιον υπολογιστή του χώρου όπου εργαζόμαστε, επειδή κάποιος συνάδελφος την έχει «κατεβάσει», τότε μπορούμε να την πάρουμε απευθείας από εκείνον τον υπολογιστή, χωρίς να υπάρχει θέμα αξιοπιστίας ή ασφάλειας. Στην ουσία, η τεχνολογία προσπαθεί να κάνει μια αντιστοίχιση της πληροφορίας που αναζητά ο χρήστης, οπουδήποτε κι αν αυτή βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, ώστε η πληροφορία να μη χρειάζεται να διανύει μακρινές αποστάσεις» εξηγεί ο κ. Τασιούλας.

Τι σημαίνει αυτό για τον τελικό χρήστη του Ιντερνετ; «Αυτό σημαίνει ότι το Ιντερνετ γίνεται γενικά πιο αποδοτικό. Η τεχνολογία αυτή είναι γενικά πιο σημαντική για τους κατασκευαστές εξοπλισμού για το Διαδίκτυο γιατί θα τους επιτρέψει να δημιουργούν καλύτερους σέρβερ, αλλά και για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου.

Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε μεγάλη αύξηση στην χρήση πολυμέσων – π.χ., βίντεο – αυτό μπορεί να αυξήσει την χωρητικότητα του Διαδικτύου ακόμη και κατά τάξη μεγέθους» σημειώνει ο κ. Τασιούλας και προσθέτει ότι ένα δυνατό σημείο της νέας αρχιτεκτονικής είναι ότι η εισαγωγή της μπορεί να γίνει σταδιακά και κάποιοι πάροχοι να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν σε πρώτη φάση και για να αυξήσουν τα δικά τους πλεονεκτήματα στην αγορά.

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει επαφές με κατασκευαστές εξοπλισμού ή παρόχους, ώστε η νέα αρχιτεκτονική να αποκτήσει εμπορικό αντίκρυσμα, ο κ. Τασιούλας επισήμανε ότι στην κοινοπραξία που υλοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα μετέχουν και μεγάλοι κατασκευαστές, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας γνωστοποιούνται και σε άλλες εταιρείες.

Οι βασικοί συντελεστές του εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων στο πρόγραμμα PURSUIT ήταν ο κ. Τασιούλας, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές Πάρης Φλέγκας και Δημήτρης Συρίβελης, καθώς και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Σούρλας.

Διαβάστε περισσότερα

Umeox X5: Το νέο πιο λεπτό κινητό του κόσμου από τη Κίνα!(photos)

 

Νέα τεχνολογία στις μπαταρίες ιόντων λιθίου υπόσχεται τριπλάσια αυτονομία!

 

10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το Facebook!

Facebook Comments