tesla-1.jpg

Η αμερικάνικη Tesla του Elon Musk ιδρύει παράρτημα στο Δημόκριτο στην Αθήνα.

Η Tesla, ο αμερικάνικος γίγαντας αυτοκινήτων έρευνας και τεχνολογίας, με διευθύνων σύμβουλο τον Elon Musk έρχεται στην Ελλάδα με νέα επιχειρηματική κίνηση.

Η αμερικανική πολυεθνική μέσω θυγατρικής της στην Ολλανδία προχώρησε στην σύσταση ελληνικής εταιρίας της Tesla Greece.

Η Tesla Greece ιδρύθηκε από την Tesla Motors Netherlands B.V. (μέτοχος κατά 100% είναι η Tesla Motors, Inc.). Η Tesla Motors Netherlands B.V. ιδρύθηκε το 2013 στην Ολλανδία και παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εταιρία αναμένεται σε λίγους μήνες να προχωρήσει στην πρόσληψη καταρχήν 50 εξειδικευμένων στελεχών στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας (R&D).

Αρχικά θα δημιουργηθεί HUB το οποίο θα εγκατασταθεί στον Δημόκριτο στην Αθήνα, ενώ αργότερα η εταιρεία θα ασχοληθεί με την ενέργεια. Είναι δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα καθώς η TESLA στην Ευρώπη διαθέτει 3 HUB. Τα δυο βρίσκονται στην Ολλανδία και ένα στην Γερμανία.

Επιπλέον, ο 46χρονος επικεφαλής της εταιρίας, Elon Musk, έχει ιδρύσει αρκετές εταιρείες που επικεντρώνονται στην καινοτομία, όπως η κατασκευάστρια διαστημικών πυραύλων Space X και η The Boring Company για την κατασκευή τούνελ και δρόμων. Επίσης η εταιρεία ασχολείται με την αποθήκευση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά.

Elon Musk

Αφεντικό της TESLA είναι ο Elon Musk. Μάλιστα προ ολίγων εβδομάδων η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Musk.

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν περίπου πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την παλιά μεγάλη επιτυχία του David Bowie, «Space Oddity», σύμφωνα με το BBC και το Reuters.

Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον ‘Αρη.

Ο SpaceX, ο ισχυρότερος πύραυλος στον κόσμο, που εκτόξευσε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ με σκοπό να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, «ξεπέρασε» τον στόχο του και πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, προς την Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Model 3 είναι το μεγάλο στοίχημα του Mask, για να καθιερωθούν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην αγορά.

Η βασική έκδοση του μοντέλου προσφέρεται σε τιμή λίγο χαμηλότερη από τις 30.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό της ευρείας απήχησης των σχεδίων για την κυκλοφορία του Model 3 είναι ότι πάνω από 500.000 άτομα έχουν δώσει προκαταβολή από 1.000 έως 2.000 ευρώ για να το αγοράσουν.

Εντούτοις, η μαζική παραγωγή του Model 3 δεν εξελίσσεται βάσει των σχεδίων του κ. Μασκ. Στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017 είχε ολοκληρωθεί η παραγωγή 2.425 αυτοκινήτων. Δηλαδή, κάθε βδομάδα έβγαιναν από το εργοστάσιο περίπου 202 αυτοκίνητα, αντί 5.000 που είχαν δρομολογηθεί προ έξι μηνών.

Στη διάρκεια του 2017, η μετοχή της Tesla ενισχύθηκε κατά 46% και έχει αυξηθεί 13% από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου.

Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο και ακολούθησε το Model X . Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας είναι το Model 3. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Ο Elon Musk οραματίζεται την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία, που έχεις ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Και απ’ότι φαίνεται οι πιθανότητες είναι με το μέρος του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here