ouya.jpg

Όλες οι κονσόλες που έχουν ανακοινωθεί από ανεξάρτητους κατασκευαστές, πλην Sony, Microsoft και Nintendo.

Η νέα γενιά κονσολών αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας καθώς το Wii U βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων από τον περασμένο Νοέμβριο. Τώρα πια το ενδιαφέρον στρέφεται προς τις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft, ενώ νέες πληροφορίες προκύπτουν σε διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν ανεβάζοντας κατακόρυφα το hype που υπάρχει γύρω από τα Xbox 720 και PlayStation 4. Έτσι, όλοι όσοι ασχολούνται με την βιομηχανία, επαγγελματικά και μη, περιμένουν με αγωνία την επερχόμενη Ε3 κατά την οποία παραδοσιακά γίνονται και οι περισσότερες αποκαλύψεις. Μήπως όμως η όγδοη γενιά θα διαφέρει από τις προηγούμενες;

Η αυτοκρατορία των παραδοσιακών οικιακών κονσολών ίσως να απειλείται από τις νέες τάσεις της τεχνολογίας που κατευθύνουν την βιομηχανία προς ένα πιο ενοποιημένο μοντέλο υπηρεσιών. Σε μία τέτοια κατάσταση έρχονται να απαντήσουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται η μία μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα. Αναφέρομαι φυσικά στις κονσόλες που ανακοινώθηκαν για το 2013 και δεν προέρχονται από τις Nintendo, Microsoft και Sony. Όλες έχουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως και διαφορετικούς στόχους να εκπληρώσουν. Είτε μέσω της ενοποίησης ή μέσω διαφορετικής πλατφόρμας υπόσχονται νέες εμπειρίες σε προσιτές τιμές ώστε να καταφέρουν να πάρουν κομμάτι από την πίτα. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά σε αυτές τις συσκευές, όπως και στο τι μας προσφέρουν.

Steam Box
Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο, η Valve διατίθεται να κυκλοφορήσει μία κονσόλα μέσα στο 2013 η οποία θα εκμεταλλεύεται την ήδη πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα του Steam. Το λειτουργικό σύστημα θα είναι βασισμένο σε Linux, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το "αφεντικό" της Αμερικανικής εταιρίας Gabe Newell είχε δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν την δυσαρέσκειά του ως προς τα Windows 8. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Steam να βρίσκεται σε beta στάδιο για την Ubuntu 12.04 έκδοση των Linux και πάνω. Επιπλέον, βλέπουμε ολοένα και περισσότερα games να γίνονται διαθέσιμα στο προσφιλές και δωρεάν λειτουργικό σύστημα.

steambigpicture-2l

Τον ρόλο του κατασκευαστή δεν θα τον έχει "εργολαβία" μόνο η Valve, αλλά θα συνεργαστεί και με τρίτες κατασκευαστικές εταιρίες που θα μας προσφέρουν τις δικές τους εκδοχές του Steam Box, οι οποίες θα έχουν διάφορες βαθμίδες επιδόσεων. Η Valve διαβεβαίωσε ότι το δικό της hardware θα στοχεύει στις υψηλές επιδόσεις. Εκτός της κονσόλας όμως, εργάζεται και στην κατασκευή ενός χειριστηρίου που λογικά θα περιλαμβάνεται στο όλο πακέτο. Το μέλλον βέβαια μπορεί να κρύβει ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις αφού ο ομιλητικότατος Gabe Newell είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε περικάρπια με πολύ μεγάλη ακρίβεια χειρισμού. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να εκληφθεί τόσο σαν αποκάλυψη όσο σαν συζήτηση τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Το Big Picture έχει αποδειχτεί ιδανικό για πλοήγηση στα μενού με χειριστήριο όπως και για εύκολη πληκτρολόγηση με την προσθήκη του Daisywheel. Το μεγάλο όπλο όμως της Valve είναι η ίδια η πλατφόρμα του Steam την οποία χρησιμοποιεί μία μεγάλη βάση χρηστών. Τα games είναι χιλιάδες και για όλα τα γούστα κι ελπίζουμε να υποστηρίζονται από το Steam Box στο σύνολό τους. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα χρησιμοποιεί οπτικούς δίσκους ή θα περιορίζεται στην ψηφιακή διανομή των games. Επίσης δεν έχει γίνει κάποια αναφορά στην τιμή της κονσόλας. Δεν είναι ότι πιο εύκολο να θέλεις να ανταγωνιστείς τις Nintendo, Sony και Microsoft σε αυτό τον τομέα και παράλληλα να προσφέρεις ένα PC υψηλών επιδόσεων. Από την άλλη οι μέχρι τώρα κινήσεις της Valve εμπνέουν σιγουριά δίνοντας την αίσθηση ότι έχει μία λύση για όλα τα προβλήματα.

Piston
Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι η πρώτη εταιρία η οποία μπήκε στον "χορό" που άνοιξε η Valve με το Steam Box είναι η κατά τα άλλα άγνωστη Xi3. To project ακούει στο όνομα Piston. Μία πρωτότυπη έκδοση της κονσόλας παρουσιάστηκε στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) που μας πέρασε. Αυτό που κλέβει αρχικά τις εντυπώσεις είναι το πολύ μικρό μέγεθος και το ωραίο design της συσκευής η οποία κυριολεκτικά χωράει στην παλάμη μας. Το μέγεθος αυτό, όπως είναι προφανές, δεν αφήνει περιθώρια για optical drives, αυτό όμως δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς θα περιέχει 1TB αποθηκευτικού χώρου. Στο πίσω μέρος της κονσόλας διακρίνουμε μία πληθώρα από θύρες οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες συνδεσμολογίας που απαιτούνται στην εποχή μας.

xi3 piston

Εσωτερικά το Piston παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον καθώς η motherboard του χωρίζεται σε τρία κομμάτια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους σε τετραγωνική διάταξη. Αυτό δίνει την δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης της κονσόλας αντικαθιστώντας απλά ένα από τα παραπάνω κομμάτια. Σε ερώτηση για τις επιδόσεις της συσκευής ο υπεύθυνος του marketing της Xi3 David Politis απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες προς το παρόν, αλλά η παρούσα τεχνολογία που έχουν σε αυτή την μορφή είναι ανάλογη με την σειρά των X7A υπολογιστών της εταιρίας, η οποία κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ. Είναι προφανές πως θα πρέπει να ρίξουν το κόστος με κάποιο τρόπο, αν θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικοί. Το Piston θα υποστηρίζει πλήρως το Big Picture του Steam και δεν θα είναι απαγορευτικό να εγκαταστήσετε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα.

Ouya
Η μικροσκοπική αυτή συσκευή απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τον τύπο με αυτά που θέλει να επιτύχει στην βιομηχανία του gaming. Πρόκειται για μία κονσόλα με λογισμικό Android που θα περιλαμβάνει όλα τα games που είναι διαθέσιμα στο Google Play. Επίσης, θα είναι open source (ανοιχτού κώδικα), κάτι που την καθιστά ελεύθερα προσβάσιμη από hackers και ανεξάρτητους developers οι οποίοι θα μπορούν να "πειράξουν" την κονσόλα και να δημιουργήσουν δικό τους υλικό αντίστοιχα. Αυτή είναι και η όλη φιλοσοφία που διέπει το εγχείρημα καθώς η Ouya θέλει να "σπάσει" το κατεστημένο της κλειστής πλατφόρμας που ακολουθείται ως τις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στον σχεδιασμό συμμετέχει και ο Yves Behar, ιδρυτής και σχεδιαστής του One Laptop Per Child.

ouya

Η πορεία του Ouya στο Kickstarter κρίθηκε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. Έτσι μπήκε στο στάδιο της ανάπτυξης και στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν εικόνες στις οποίες είδαμε τόσο την ίδια την κονσόλα όσο και το χειριστήριο που θα την συνοδεύει. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ικανοποιητικά για Android games άλλα και indies ανεξαρτήτων developers. Αξίζει να αναφέρουμε πως θα υποστηρίζει την έκδοση Jelly Bean του λειτουργικού και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης HDMI με δυνατότητα ανάλυσης ως τα 1080p. Δεν θα περιορίζεται όμως μόνο σε games αλλά και σε εφαρμογές που θα μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας. Η πρώτη εφαρμογή που ανακοινώθηκε έχει να κάνει με το γνωστό Twitch TV στο οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε μέσω streaming διάφορα game tournaments και φυσικά κάθε Κυριακή 16:00-18:00 την εκπομπή του GameWorld.gr στο GameWorld TV.

 

 

Εκτός των άλλων, η κονσόλα θα περιλαμβάνει media player, το TuneIn (online υπηρεσία μουσικής), ειδήσεις και αθλητικά σε πάνω από 70.000 κανάλια ανά τον κόσμο. Σημαντική είναι και η υποστήριξη της Square Enix αφού θα κάνει διαθέσιμο το Final Fantasy 3 στην κονσόλα. Το Ouya αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2013 σε πολύ μικρό κόστος που ανέρχεται στα 99 δολάρια (78 ευρώ).

GameStick
Λόγω της ευρείας αποδοχής του Ouya από κοινό και developers, δημιουργήθηκε ένα νέο ρεύμα στην βιομηχανία που θέλησαν να ακολουθήσουν κι άλλοι. Πρόσφατα λοιπόν είχαμε την ανακοίνωση ενός παρόμοιου project από την PlayJam που ακούει στο όνομα GameStick. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι ουσιαστικά η κονσόλα θα είναι το ίδιο το χειριστήριο, το οποίο είναι σχετικά απλοϊκό και μικρό σε μέγεθος. Βασιζόμενο στην ίδια φιλοσοφία με το Ouya, θα ακολουθεί το μοντέλο της ανοιχτής πλατφόρμας. Έχει την δυνατότητα σύνδεσης με HDMI και κάνει κι αυτό χρήση του λειτουργικού συστήματος Android (Jelly Bean).

gamestick

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλας είναι παρόμοια με αυτά του Ouya, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε όλα τα games που βρίσκονται στο Google Play. Θα συνεργάζεται με οποιοδήποτε Bluetooth χειριστήριο που υποστηρίζει HID και θα έχει την δυνατότητα σύνδεσης έως και τεσσάρων εξ αυτών ταυτόχρονα. Αν το θεωρήσετε αναγκαίο βέβαια μπορείτε να συνδέσετε ποντίκι και πληκτρολόγιο. Εκτός από την 8GB flash μνήμης που διαθέτει για αποθηκευτικό χώρο, θα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα games και σε cloud storage. To GameStick αποτελεί τον κύριο ανταγωνιστή του Ouya και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2013 στο ιδιαίτερα προσιτό κόστος των 79 δολαρίων (60 ευρώ).

 

 

eSfere
Μέσα από τις τάσεις που δημιουργήθηκαν από τις δύο παραπάνω κονσόλες εμφανίστηκε ακόμη ένας ανταγωνιστής που θα χρησιμοποιεί το Android (Jelly Bean) ως λειτουργικό σύστημα, υποστηρίζοντας έτσι το τεράστιο περιεχόμενο του Google Play. Το eSfere ξεχωρίζει για το όμορφο design που θυμίζει περισσότερο μπιμπελό της μαμάς παρά κονσόλα και θα διατίθεται σε επτά διαφορετικά χρώματα (μαύρο, άσπρο, ροζ, κόκκινο, απαλό μπλε και κίτρινο). Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χειριστήριο το οποίο ουσιαστικά είναι ένα multitouch gamepad με ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο που προσομοιώνει το gameplay των smartphones και tablets. Ο χειρισμός όμως φαντάζει άβολος σε ένα touch panel χωρίς οπτικές δυνατότητες. Αυτό αντιμετωπίζεται από τις ενδείξεις που θα σας παρέχονται στην τηλεόραση για το που έχετε τοποθετημένο το δάχτυλό σας την εκάστοτε στιγμή.

esfere lightblue

Για όσους το θεωρούν απαραίτητο θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πλήκτρων και joysticks από σιλικόνη επάνω στο touch panel του χειριστηρίου σε όποια διάταξη σας βολεύει.Το eSfere υπόσχεται καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από τα Ouya και GameStick καθώς κάποια από αυτά είναι διπλάσιας απόδοσης, όπως τα 2GB της RAM και τα 16GB αποθηκευτικού χώρου. Την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο η κονσόλα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της χρηματοδότησης μέσω του παρόμοιου με το Kickstarter Indiegogo και θέλει ακόμη τέσσερις ημέρες για να πιάσει τον στόχο των 390.000 δολαρίων.

 

 

Στην σελίδα όπου γίνεται η χρηματοδότηση διακρίνουμε στα δεξιά ότι γίνεται διαθέσιμη η κονσόλα ή κάποια περιφερειακά ανάλογα με το ποσό που συμβάλει ο καθένας και μάλιστα δίνεται ως ημερομηνία παράδοσης ο Ιούλιος του 2013, οπότε κοντά σε εκείνο το χρονικό διάστημα αναμένουμε και την επίσημη κυκλοφορία. Στον ίδιο τομέα της παραπάνω σελίδας βλέπουμε ότι η τιμή υπολογίζεται στα 125 δολάρια (93 ευρώ).

Project Shield
Στον αντίποδα έχουμε μία δυνατή πρόταση από την Nvidia, την πασίγνωστη εταιρεία κατασκευής hardware και κυρίως καρτών γραφικών. Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, το Project Shield θα είναι μία φορητή Android (Jelly Bean) κονσόλα με υψηλές επιδόσεις. Εξωτερικά η εμφάνιση παραπέμπει σε ένα συνδυασμό των Xbox 360 και PS3 χειριστηρίων ενώ έχει ενσωματωμένη και μία οθόνη αφής 5 ιντσών με ανάλυση 1280 x 720 (294 ppi). Εκτός από εσοχή micro SD, θύρα USB και είσοδο για ακουστικά θα έχει και θύρα HDMI για σύνδεση με την τηλεόραση, κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο τρόπος του gameplay που προωθείται με το Wii U.

project shield

Εκτός από το Google Play, το Project Shield θα υποστηρίζει και τα PC games, αφού θα δημιουργείτε ένα δίκτυο με τον υπολογιστή σας μέσω μίας νέας πρωτοποριακής τεχνολογίας γρήγορου Wi-Fi. Θα υπάρξει επίσης μέχρι και συμβατότητα με το Steam Big Picture. Δεν γνωρίζουμε βέβαια την ουσιαστική πρακτική εφαρμογή μίας τέτοιας δυνατότητας καθώς θα μπορούσατε κάλλιστα να παίξετε στον υπολογιστή σας αντί σε μία οθόνη 5 ιντσών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τιμή της συσκευής ενώ σαν στόχος κυκλοφορίας τέθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

 

 

Razer Edge
Η Razer είναι μία εταιρία γνωστή στους gamers ανά την υφήλιο για τις περιφερειακές της συσκευές (ποντίκια, gamepads και ακουστικά), όπως και τα gaming laptops. Πάει καιρός από τότε που είχε παρουσιάσει ένα ισχυρό gaming tablet με την κωδική ονομασία Project Fiona. Κατά τον μήνα που διανύουμε παρουσιάστηκε εκ νέου στο CES και πλέον ακούει στο όνομα Razer Edge. Πρόκειται για ένα tablet με λειτουργικό σύστημα Windows 8 που έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως laptop, είτε ως φορητή και οικιακή κονσόλα. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν η Razer θέλει να κουβαλάμε παντού την εν λόγω συσκευή και να την χρησιμοποιούμε για όλες μας τις δραστηριότητες.

razer edge

Οι τεχνικές προδιαγραφές εντυπωσιάζουν σε όλους τους τομείς και υπόσχονται υψηλές επιδόσεις στα games. Μαζί με το tablet θα γίνουν διαθέσιμα και διάφορα περιφερειακά όπως ένα gamepad το οποίο θα προσκολλάται δεξιά κι αριστερά όταν είναι οριζόντια προσανατολισμένο. Επίσης θα υπάρχουν τα Keyboard Dock και Docking Station. Με το πρώτο θα μετατρέπεται σε laptop ενώ με το δεύτερο θα συνδέεται στην τηλεόραση ως οικιακή κονσόλα με δυνατότητα σύνδεσης ως και δύο χειριστηρίων. Θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις,την Basic και την Pro. Η Pro θα έχει καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά κι όπως είναι λογικό και υψηλότερη τιμή. Πιο συγκεκριμένα η Basic θα κοστίζει 999 δολάρια (περίπου 764 ευρώ) και η Pro 1.299 δολάρια (993 ευρώ). Το Razer Edge αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

 

Συμπεράσματα
Το 2013 θα είναι όπως φαίνεται καυτό και θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των νέων επίδοξων "διεκδικητών" της gaming ζωής μας. Μία τέτοια μάχη δεν μπορεί να έχει μόνο νικητές και κάποιοι ίσως αναγκαστούν να υποχωρήσουν από το προσκήνιο του hardware. Η κατάσταση μπορεί να αποδειχτεί αρκετά επικίνδυνη ακόμη και για τους τρεις "μεγάλους" (Microsoft, Sony και Nintendo). Το μόνο σίγουρο είναι πως από όλα αυτά νικητές βγαίνουμε εμείς καθώς θα έχουμε περισσότερες επιλογές αλλά και ενδεχόμενη μείωση του κόστους των κονσολών και γενικότερα των games, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού.

Το τοπίο είναι ακόμη θολό κι όλες αυτές οι αποκαλύψεις μας κάνουν κάπως να παγώνουμε μην γνωρίζοντας σε τελική ανάλυση που αξίζει να ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή ώστε να παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις για να αποφασίσουμε. Βέβαια δεν είναι απαγορευτικό να αποκτήσουμε περισσότερες από μία κονσόλες μιας και αυτές που υποστηρίζουν Android θα έχουν εξαιρετικά προσιτές τιμές. Μένει να δούμε στην πράξη πως θα πορευτούν τα παραπάνω εγχειρήματα στην αγορά αλλά και ποια θα είναι η απάντηση των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου. Φυσικά στο GameWorld θα φροντίσουμε να σας ετοιμάσουμε τα σχετικά reviews των παραπάνω κονσολών όταν κυκλοφορήσουν ώστε να έχετε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος.

 

Γιώργος Κυρενές

Αναδημοσίευση απο το Gameworld.gr

Δείτε περισσότερα εδώ

http://www.gameworld.gr/columns/console-wars/item/12480-%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-2013

Facebook Comments