240520-rpghead.jpg

Ακόμα και οι πιο καλές ταινίες ωχριούν!

10: Final Fantasy VIII

Από τα 12 single player παιχνίδια της σειράς Final Fantasy, το 3-10 έχουν πλούσια ιστορία με ωραίους χαρακτήρες και έντονα στοιχεία συναισθημάτων. Το Final Fantasy VIII ξεχωρίζει όμως, με την έντονη αφήγηση του, την εξέλιξη των χαρακτήρων του, το θρυλικό ξεκίνημα του με τον Squall και τον Seifer να μονομαχούν με μουσική ισάξια της Carmina Burana, και σκηνές πολέμου που θα ζήλευε και η “διάσωση του στρατιώτη Ράιαν”. Και ενώ το Final Fantasy VII είχε την έντονη μάχη/διαμάχη Cloud και Sephiroth, ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να σώσεις τον πλανήτη, ενώ στο VIII πρέπει να σώσεις το ίδιο το σύμπαν. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε την ανατροπή στο 2ο CD…

9: Fallout 3

Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το Fallout της Bethesda, οι θαυμαστές της σειράς είχαν ουρλιάξει από οργή: “Πώς τόλμησαν να αλλάξουν τόσο το παιχνίδι που αγαπάμε”, ρώτησαν. Η απάντηση είναι πως το να κοιτάς το παρελθόν και όχι το μέλλον είναι μια ανόητη κίνηση. Πέρασαν τόσα χρόνια ανάμεσα στους δύο τίτλους που δεν έχει καν νόημα να συγκριθούν. Οπότε περνάμε στο θέμα μας. Το Fallout 3 μας επέτρεψε να δούμε τη ζωή στην μεταποκαλυπτική εποχή από κοντά. Ζήσαμε σε ένα vault (Tunnel Snakes rule). Ανησυχήσαμε για τον πατέρα μας όταν αυτός εξαφανίστηκε (τον οποίο “ενσάρκωνε” ο Liam Neeson). Ψάξαμε να τον βρούμε. Μπλέξαμε στις πλεκτάνες ενός μεγαλομανή. Ανατινάξαμε μια πόλη. Συναντήσαμε ενδιαφέροντες χαρακτήρες. “Ζήσαμε” τις ανάγκες αυτού του κόσμου. Και ναι, το τέλος του παιχνιδιού μπορεί να ήταν κάπως ανόητο, αλλά το ταξίδι ήταν ανυπέρβλητο. Που μας φέρνει στον επόμενο τίτλο…

8: Mass Effect

Υπέροχη κοσμολογία; Ναι. Φοβεροί χαρακτήρες; Ναι. Πολύ καλό πρωταγωνιστής; Ναι. Εξωγήινοι; Ναι. Το σύμπαν χρειάζεται σωτήρα; Ναι. Εμείς είμαστε αυτός ο σωτήρας; Τέλεια. Ο Commander Shepard είναι ο χαρακτήρας ο οποίος ορίζει το αν ο κόσμος μπορεί να σωθεί, παίρνοντας τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Και ενώ υπάρχει μια σχετικά γραμμική αφήγηση σε αυτό, όλος ο δρόμος, από την απειλή του Saren στο πρώτο παιχνίδι και την πρώτη εμφάνιση των Reapers, μέχρι την εμφάνιση του Illusive Man στο δεύτερο και την επίθεση των Reapers στο 3ο, είναι απλά υπέροχος. Μακράν από τα καλύτερα παιχνίδια σε αυτήν τη λίστα. Και τι έγινε αν το τέλος είναι δυσνόητο; Το Mass Effect θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.

7: The Walking Dead – Telltale Series

Το μοναδικό κακό του είναι ότι βγήκε σε μορφή επεισοδίων. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το παιχνίδι, η κοινότητα των φανς παραπονιόταν πως δεν είχε να κάνει με τη σειρά (έξω από το ότι υπήρχαν ζόμπι). Αυτό όμως, αντί να ‘ρίξει’ την σειρά, την ανέβασε, αφού οι νέοι χαρακτήρες είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, καλοί από τους χαρακτήρες της σειράς. Πολύ καλή αφήγηση, εξαιρετικά δύσκολες, ηθικές αποφάσεις και, κάθε φορά που έπαιρνες μια κακιά απόφαση, δεν γινόταν παρά να νιώσει κανείς την αγωνία του αποτελέσματος που εξελισσόταν μπροστά του. Από το να σκοτώσεις, πχ, έναν κανίβαλο ή να τον αφήσεις να ζήσει, μέχρι στο ποιόν θα σώσεις από τα ζόμπι, κάθε απόφαση σε έκανε να τρέμεις!

6: The Last of Us

Ναι – δύο παιχνίδια με ζόμπι είναι στην λίστα με τα παιχνίδια που έχουν την καλύτερη ιστορία. Γιατί; Επειδή το Last of Us έχει εξαίρετη ιστορία που κρατάει τον παίχτη σε αγωνία, που τον ψυχαγωγεί και τον κρατάει σε εγρήγορσή, και όλα αυτά με φοβερό gameplay. Η ιστορία είναι απλή και καλή: ένας ιός καταλαμβάνει τους εγκέφαλους των ανθρώπων και τους μετατρέπει σε τέρατα. Η μόλυνση χρειάζεται μια μόνο δαγκωματιά για να εξαπλωθεί, που σημαίνει ότι δεν έχεις περιθώριο λάθους. Βλέπουμε αυτό το πράγμα πολύ νωρίς στο παιχνίδι, και μετά πρέπει να αντέξουμε κάποια φοβερά γεγονότα. Η πλοκή και η δράση μας είναι καταπληκτικές.

5: Assassin’s Creed II

Και όμως. Το sequel του Assassin’s Creed βελτίωσε όλα τα λάθη του πρώτου παιχνιδιού, ακολουθώντας όμως την πλοκή και τα γεγονότα του, που εξελίσσονται σε μια έμμεση τριλογία. Μπορεί η Ubisoft να ακολούθησε νέο δρόμο με το Assassin’s Creed: Black Flag, αλλά η ιστορία του Ezio και η εξέλιξή του από έκπτωτο ευγενή στον καλύτερο δολοφόνο του κόσμου, όσο και τα μυστικά που αναγκάζεται να επωμιστεί για την προστασία της Γης και της οικογένειάς του, παραμένουν οι καλύτερες ιστορίες της σειράς.

4: Alan Wake

Μυστήριο, σκοτάδι, δράση, εφιάλτες, αφήγηση, ανατροπές, η εξαφάνιση της γυναίκας του ομώνυμου πρωταγωνιστή, το παιχνίδι τα έχει όλα. Επηρεασμένο από νουάρ ταινίες και τα διηγήματα του Stephen King, το Alan Wake προσέφερε πάρα πολλά πράγματα σε ένα σχετικά σύντομο παιχνίδι. Το ψυχολογικό θρίλερ και η ιστορία του ξεφεύγουν από τα κλισέ και σπάνε πολλούς κανόνες αφήγησης. Αλλά, με αυτή τη κίνηση το Alan Wake μεταμορφώνει κάτι τόσο απλό όσο την απουσία φωτός σε ένα αδυσώπητο τέρας. Αναρωτιόμαστε ακόμα σε ποιον συγγραφέα είναι βασισμένος ο πρωταγωνιστής…

3: Bioshock Infinite

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς είχε κάτι διαφορετικό, με μοναδικά στοιχεία και οι παίχτες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πράγμα με ζήλο. Το δεύτερο ήταν ξαναζεσταμένο φαγητό. Αλλά οι δημιουργοί της σειράς μάθανε από τα λάθη τους με το Bioshock Infinite. Στο 3ο μέρος της σειράς, δεν ανακυκλώθηκε τίποτα, έδιωξαν όλα τα κακά μέρη των προηγούμενων τίτλων, και δώσανε στο κοινό τους μια ιστορία γεμάτη με μυστήριο και ίντριγκα. Δεν υπάρχει περίπτωση να προέβλεψε έστω και ένας το τέλος!

2: L.A. Noire

Ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να είναι ταινία. Το L.A. Noire δανείζεται πολλά στοιχεία από την κουλτούρα της δεκαετίας του ’50 και της αρχιτεκτονικής του Los Angeles και τα συνδυάζει με μια ενδιαφέρουσα ιστορία που απαιτεί από τον παίχτη να λυθεί μέχρι τέλους. Στο παιχνίδι, είσαι ένας αστυνομικός που ανεβαίνει στην ιεραρχία από τμήμα σε τμήμα, λύνοντας στη πορεία κάποια ιστορικά εγκλήματα, αφού οι υποθέσεις είναι βασισμένες σε αληθινές υποθέσεις εκείνης της εποχής. Φυσικά, για να παίξεις το παιχνίδι, πρέπει να μπεις στη νοοτροπία του αστυνομικού, αλλά αυτό σε ανταμείβει ακόμα περισσότερο για τον κόπο σου.

1: The Elder Scrolls V: Skyrim

Όταν ξεκινάει το παιχνίδι και βλέπει κάποιος για πρώτη φορά την πλούσια ιστορία του κόσμου, δε μπορεί παρά να μείνει με το στόμα ανοιχτό. Δεν είναι ότι μπορείς να ξοδέψεις ώρες στη δημιουργία του χαρακτήρα σου. Δεν είναι ότι μπορείς να κάνεις ότι θες και να πας όπου θες. Είναι το ότι μπορείς επιτέλους να πολεμήσεις δράκους. Όχι μόνο αυτό, οι δράκοι είναι και σημαντικό μέρος της πλοκής και ένα από τα μυστήρια που θα πρέπει να λύσεις. Και υπάρχουν πολλά μυστήρια να λύσεις… Το Skyrim έχει πολύ ωραία ιστορία, έστω και βασική για fantasy, η οποία σε ταξιδεύει μέχρι τέλους, ενώ σου επιτρέπει να κάνεις και άπειρα άλλα πράγματα, έστω ότι για κάποιο λόγο βαρέθηκες. Άξιο της πρώτης θέσης στη λίστα!

Facebook Comments