Το ρολόι Embrace αποτελεί μια εγκεκριμένη ιατρική συσκευή και παρακολουθεί τις λεπτές αλλαγές στα επίπεδα ιδρώτα για να ανιχνεύσει πότε ο χρήστης έχει επιληπτική κρίση. Το επόμενο βήμα; Θα μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβούν

 

 

Επί χρόνια, η Patti Long εργάστηκε ως χειρουργική νοσοκόμα, εκτελώντας εκλεκτικές καλλυντικές επεμβάσεις για μια κλινική που εξυπηρετούσε στρατιωτικούς βετεράνους χωρίς κόστος. Κάθε διαδικασία ήταν επιμελώς ακριβής, με την Long να είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση των θυλάκων της τρίχας μία κάθε φορά πριν να μεταμοσχευθούν σε μια θέση λήπτη, αντικαθιστώντας τα ωοθυλάκια που είχαν καταστραφεί ανεπανόρθωτα στον αγώνα.

 

Πριν από πέντε χρόνια – ηλικίας 48 ετών – διαπίστωσε ότι έπρεπε να διακόψει τη χειρουργική της σταδιοδρομία. Καθώς μεγάλωσε, οι επιληπτικές κρίσεις της είχαν επιδεινωθεί και έγιναν πιο απρόβλεπτες. “Ήταν σαν κάποιος να χτύπησε την πόρτα της ζωής μου”, λέει. Είχε ένα σκυλί υποστήριξης που θα έμενε μαζί της εάν είχε μια κατάσχεση, αλλά εκτός από αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό μόνη της.

 

Έπειτα, η Long άκουσε για ένα πειραματικό smartwatch, που ονομάζεται Embrace. Μια φορητή ιατρική φορητή συσκευή που δεν μοιάζει με ιατρική συσκευή. Πρόκειται για ένα μονόχρωμο ρολόι της Embrace και οι ανταλλάξιμοι ιμάντες την κάνουν να μοιάζει περισσότερο με μια δήλωση μόδας παρά με έναν πιθανό lifesaver, αλλά ακριβώς αυτό είναι.

 

Μετρώντας τις λεπτές αλλαγές στα επίπεδα ιδρώτα, μπορεί να ανιχνεύσει πότε το άτομο που το φοράει έχει επιληπτική κρίση. Όταν ενεργοποιηθεί η συσκευή, το πρόσωπο ανάβει κόκκινο και στέλνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα και τηλεφώνημα σε ορισμένους φροντιστές. Έχει τέσσερις διορισμένους φροντιστές και κάθε φορά που αυτοί λαμβάνουν μια ειδοποίηση, την καλούν να ελέγξει αν όλα είναι εντάξει. Εάν δεν επιστρέψει την κλήση, την επισκέπτονται αμέσως ή στέλνουν κάποιον για να βεβαιωθεί ότι είναι εντάξει.

 

 

 

Δεδομένου ότι η Long έχει μια μορφή επιληψίας που της προκαλεί επιληπτικές κρίσεις που μπορούν να σταματούν την καρδιά της, είναι σημαντικό να λάβει βοήθεια αμέσως μόλις πάθει κρίση. “Αν δεν λάβω βοήθεια, θα έχω πρόβλημα”, λέει.

 

Στο παρελθόν κατέληξε με σπασμένο καρπό και χέρι μετά από πτώση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Παρ’ότι το ρολόι Embrace δεν εγγυάται απαραίτητα ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί δεν θα συμβούν στο μέλλον, η Long αισθάνεται πιο άνετα με αυτό και ότι μπορεί να ζήσει πιο ανεξάρτητα από ό, τι χωρίς τη συσκευή.

 

Το Embrace έγινε το πρώτο smartwatch που εγκρίθηκε ως ιατρική συσκευή στις ΗΠΑ από τον FDA στις αρχές Φεβρουαρίου, λειτουργεί με τη μέτρηση της ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας του δέρματος – δείκτης νευρικής δραστηριότητας και άγχους. To Embrace δέχεται την αύξηση της αγωγιμότητας του δέρματος που προκαλείται από την εφίδρωση που σχετίζεται με την εμφάνιση μιας τονοκλονικής κρίση. Ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια στέλνουν την πληροφορία στη συσκευή αν το άτομο είναι πιθανό να έχει πέσει ή κάνει ξαφνικές κινήσεις, ενώ ένα θερμόμετρο ανιχνεύει μακροπρόθεσμες αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος.

 

 

 

Πριν από το Embrace, δεν υπήρχε τρόπος για τους ανθρώπους με επιληψία να παρακολουθήσουν αξιόπιστα τις επιληπτικές κρίσεις στα σπίτια τους. “Εκτός από τα νοσοκομεία, οι γιατροί βασίζονται σε αυτο-αναφορές από ασθενείς”, λέει ο συνιδρυτής της Empatica και ο διευθύνων σύμβουλος Matteo Lai.

 

Οι περισσότερες από αυτές τις κρίσεις πηγαίνουν εντελώς χωρίς καταγραφή, επειδή, από τη στιγμή που το άτομο επισκέπτεται τον νευρολόγο τους, μπορεί να ξεχνάμε πόσες επιληπτικές κρίσεις είχαν ή όταν συνέβησαν. To Embrace έρχεται με μια εφαρμογή που παρακολουθεί τις επιληπτικές κρίσεις καθώς και επίπεδα ύπνου και δραστηριότητας έτσι ώστε οι χρήστες και οι νευρολόγοι τους να μπορούν να ξεκινήσουν να εντοπίζουν τα triggers ή τα μοτίβα. «Θέλουμε οι ασθενείς να κατανοήσουν περισσότερα για τη συμπεριφορά τους όταν συμβαίνουν επιληπτικές κρίσεις» λέει ο Lai.

 

Κάθε μήνα, η Long μοιράζεται τις αναφορές της Embrace με τον νευρολόγο της και λέει ότι η έγκριση από την FDA προσθέτει τώρα ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα αποτελέσματα. «Είναι η πρώτη φορά που μπορώ να της πω ότι πρόκειται για συσκευή εγκεκριμένη από την FDA», λέει.

 

Σε κλινικές δοκιμές για τη συσκευή, 135 ασθενείς με διάγνωση επιληψίας έγιναν δεκτοί στις κλινικές παρακολούθησης όπου φορούσαν συσκευές βίντεο- EEG (electroencephalography) ηλεκτροεγκεφαλικές συσκευές καθώς και ένα smartwatch Embrace. Σε περισσότερες από 6.530 ώρες παρακολούθησης, τα ρολόγια Embrace ανίχνευσαν το 100% των κρουστικών ενοχλήσεων – ακριβώς τον ίδιο ρυθμό με τις συσκευές βίντεο- ηλεκτροεγκεφαλικές συσκευές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μακροχρόνια παρακολούθηση σε περίπτωση νοσηλείας του ασθενούς. Το Embrace, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί σκόπιμα το ρολόι, ώστε να μοιάζει με ένα κομψό ρολόι, όχι ιατρική συσκευή. Εάν οι άνθρωποι δεν το φορούν, τότε απλά δεν θα κάνει τη δουλειά, λέει ο Lai.

 

Και από την αρχική κυκλοφορία της εταιρίας Empatica το 2016, μετά την συγκέντρωση πάνω από 780.000 δολαρίων μέσω μιας εκστρατείας crowdfunding στα τέλη του 2014, ο Lai χρησιμοποιεί δεδομένα από χρήστες που έχουν εγγραφεί σε κλινικές δοκιμές για να βελτιώσει τη συσκευή. “Το σύστημα βελτιώθηκε πραγματικά όταν αρχίσαμε να έχουμε ανθρώπους που το χρησιμοποιούν όλη την ώρα”.

 

Οι πρώιμες εκδόσεις ήταν πάρα πολύ ευαίσθητες και είχαν εντοπιστεί ψευδώς έως και έξι κρίσεις την ημέρα. Η Long που αγόρασε τη συσκευή σύντομα μετά την κυκλοφορία της, θυμάται ότι την απενεργοποιούσε κάθε φορά που βούρτσιζε τα μαλλιά της.

 

Με δεδομένα εκπαίδευσης από συσκευές που βρίσκονται σε χρήση, ο Lai και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να μειώσουν το ποσοστό ψευδών συναγερμών σε λιγότερο από 0,15 την ημέρα.

Για τον Lai, ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συσκευή που να μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί μια κρίση. “Θέλουμε να κατανοήσουμε τη φυσιολογία τους και πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις”, λέει. Ίσως να είναι το γεγονός ότι για ορισμένους χρήστες, τα υψηλά επίπεδα άγχους καθιστούν πιο πιθανό ότι θα έχουν κατάσχεση. Για άλλους, η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να είναι μια σκανδάλη. Με την πάροδο του χρόνου, ο Lai θα ήθελε να δει μελλοντικές εκδόσεις της συσκευής που μπορούν να μάθουν για τη φυσιολογία του χρήστη και να προειδοποιήσουν αυτό το άτομο όταν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο κρίσης.

Εκτός από τη διερεύνηση της πρόβλεψης επιληπτικών κρίσεων, ο Lai εργάζεται επίσης για τη χρήση αισθητήρων ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας για τη διαχείριση άλλων καταστάσεων. Η ανίχνευση της ανταπόκρισης στο στρες ενός ατόμου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, καθώς μπορεί να είναι δυνατή η κατασκευή μιας συσκευής που προειδοποιεί τους ανθρώπους όταν τα επίπεδα άγχους τους πρόκειται να γίνουν υπερβολικά υψηλά.

 

Διερευνά επίσης κατά πόσον τα αντικείμενα που μπορούν να φορεθούν, (wearable), μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη να διαχειριστούν καλύτερα την κατάστασή τους. Αλλά για τη Long, τα οφέλη των φορητών ιατρικών συσκευών είναι ήδη εδώ. Μετά από ενάμισι χρόνο με το Embrace, έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της εμπιστοσύνης που έχασε όταν άφησε τη δουλειά της. “Είναι πολύ πιο εύχρηστο από το να έχεις ένα σκυλί που στέκεται δίπλα σου”, λέει. “Είμαι σήμερα εντελώς διαφορετικό άτομο”.

Facebook Comments