parkdef.jpg

Σε επικοινωνία μου με τους Parking Defenders γνώρισα 2 νέα άτομα τον Κώστα Αρκάδα CEO της εταιρίας και τον Γιάννη Κατσιώτη CTO που μας αναλύουν την εφαρμογή τους.

Πριν λίγες ώρες διάβασα εδώ στο WhosGR την ύπαρξη του Parking Defenders σε επικοινωνία μου μαζί τους γνώρισα 2 νέα άτομα τον Κώστα Αρκάδα CEO της εταιρίας και τον Γιάννη Κατσιώτη CTO και μιλήσαμε σχετικά με την δημιουργία της εφαρμογής Parking Defenders που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε beta στάδιο και μπορείτε να δείτε μερικά screenshots. Η εφαρμογή βγήκε μέσα στις 3 καλύτερες του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας Aegean Startups από συνολικά 30 περίπου προτάσεις. To Agean Start-ups διεξήχθει 5-6 Νοεμβρίου 2011 στο Καρλόβασι της Σάμου.  

 

Ο Γιάννης μου ζήτησε να του αποστείλω ότι ερώτηση θέλω να κάνω σχετικά με την εφαρμογή και ιδού οι απαντήσεις.

WhosGR: Πως σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε μία τέτοια εφαρμογή;

 Γιάννης: Καθώς γύρναγα τις πρώτες πρωινές ώρες σπίτι μου λίγο πριν ξεκινήσω την αναζήτηση για parking έτυχε να μιλήσω με τον πατέρα μου ο οποίος εκείνη τη στιγμή έφευγε για τη δουλειά και πάρκαρα στη θέση του όταν εκείνος έφυγε. Διηγήθηκα το περιστατικό την επόμενη ημέρα στον Κώστα και εκείνος είχε την ιδέα να το κάνουμε ένα mobile application μιας και η τεχνολογία πλέον μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε 4 άτομα στην core ομάδα (με αρκετούς όμως αξιόλογους συνεργάτες). Και οι 4 είμαστε developers και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι το κολύμπι σε νερά που δεν γνωρίζουμε (βλ. marketing κλπ)


W: Από που αντλείται οικονομικούς πόρους, υπάρχει κάποιος επενδυτής;

Γ:Προς το παρόν έχουμε κάποιους ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα που μας στηρίζουν (οικονομικά και ψυχολογικά) αλλά η αναζήτηση για επενδυτές (όταν ξεκινήσει) θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό.

 

W:Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη; η εφαρμογή θα είναι επι πληρωμή , ad free ή κάποιος τρίτος τρόπος εσόδων;

Γ: Η εφαρμογή θα είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς καμία χρέωση (κρυφή ή φανερή) για εκείνους τους χρήστες που προσφέρουν στο γενικό σύνολο. Κάθε φορά που προσφέρω την θέση μου κερδίζω πόντους τους οποίους καταναλώνω όταν ψάχνω. Αργότερα θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή να αγοράσει κάποιος πόντους σε περίπτωση που δεν θέλει να δηλώνει πότε ξεπαρκάρει από μία θέση. Τέλος έχουμε στόχο να ενσωματώσουμε με έναν αρκετά ενδιαφέροντα τρόπο (απ’ ότι μας έχουν πει) διαφημίσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν το σημείο που παρκάρει ή ξεπαρκάρει κάποιος. Έτσι πχ αν κάποιος παρκάρει στο σημείο Α θα μπορεί να βλέπει μέσα από την εφαρμογή αν υπάρχει κάποια προσφορά σε κοντινή απόσταση από το σημείο αυτό.

 

W:Τι εργαλεία χρησιμοποιήσατε για να δημιουργήστε την εφαρμογή και στις 3 πλατφόρμες; Χρησιμοποιήσατε τα Native εργαλεία της εκάστοτε γλώσσας ή κάποιο τρίτο εργαλείο;

Γ: Η εφαρμογή αποτελείται από 5 κομμάτια. Επιγραματικά αναφέρω το κάθε κομμάτι και την γλώσσα/περιβάλλον υλοποίησής του

  • Android – Java
  • iPhone  – Objective C
  • Windows Phone – C#
  • Website – ASP.NET
  • Backend – ASP.NET, WCF, Windows Azure

Για τα κινητά έχουμε υλοποιήσει την εφαρμογή native ώστε το experience των χρηστών να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο και γνώριμο. Σχετικά με το backend – δηλαδή τα services τα οποία επικοινωνεί το κινητό και γίνονται τα spatial queries είναι υλοποιημένα με ASP.NET και WCF και γίνονται hosted στο cloud (Windows Azure) ώστε να είναι scalable και έτοιμο να διαχειριστεί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο.

 

W:Tι χρειάζεται για να λειτουργήσει η εφαρμογή;

Γ:Ενα smartphone σε Android,iPhone ή Windows Phone με 3G και GPS (το οποίο και νομίζω πως το έχουν όλα τα κινητά)
 
W:Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Γ: 
Τα ονοματά μας είναι 
 
Κώστας Αρκάδας (CEO)
Γιάννης Κατσιώτης (CTO)
Όθωνας Αντωνίου (iOS Developer)
Νίκος Αντωνίου (WP7 Developer – ουδεμία συγγένια μεταξύ τους!)
Οι ηλικίες μας αντίστοιχα είναι 26,25,29,35. Εκτός από developers είμαστε συνεργάτες αρκετά χρόνια. Οι 3 από τους 4 αποφοιτήσαμε πριν λίγο καιρό από τα πν/στημια που σπουδάζαμε (ένας μάλιστα τελείωσε το 2ο πτυχίο του). Είχαμε την τύχη να δουλεύουμε σχεδόν από την αρχή την ακαδημαϊκής μας πορείας και αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις γνώσεις που έχουμε μαζέψει αυτά τα χρόνια σε αυτή την εφαρμογή.

 

W:Πως βλέπετε το τοπίο Mobile App στη χώρα μας στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται;

Γ:  Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή. Δεν αναφέρομαι τόσο στην κρίση που υπάρχει αλλά στην νοοτροπία που έχουμε εδώ στην Ελλάδα σχετικά με το mobile. Δεν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε το κινητό για να λύνουμε βασικές μας ανάγκες (εκτός της επικοινωνίας). Αυτό είναι και το δυσκολότερο εμπόδιο που έχουμε αλλά ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το αλλάξουμε!

 

W:Ποιό είναι το target group σας;

Γ: Σε πρώτη φάση είναι η Ελλάδα (μιας και αυτό το χώρο γνωρίζουμε καλύτερα) και αν όλα πάνε καλά θα επεκταθούμε και στο εξωτερικό.

 

W:Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την εφαρμογή σας, WhosGR.

Γ: Ευχαριστούμε και εμείς για το ενδιαφέρον σας.

 

Επιμέλεια: Νιάνιος Ρωμανός

 

 

 

 

Facebook Comments